Kultúra

2011.01.21. 07:49

Legyen Gönczi-év: konferenciák, könyvek, kutatások kísérik

Hagyományosan idén is a magyar kultúra napjához időzítette a Zala Megyei Levéltár a tavaly végzett munkáról szóló és az idei terveket bemutató sajtótájékoztatót.

zaol.hu

A megyeszékhelyi Széchenyi téri épületben a néhai levéltárigazgató, Degré Alajos mellszobrával díszített teremben adott számot az elmúlt év főbb eseményeiről Káli Csaba, a közgyűjtemény igazgatóhelyettese. Elmondta, 2010 a digitalizálás jegyében telt, a honlapon megtalálható a Zalai Digitális Archívum, mely a levéltári dokumentumok jegyzéke mellett digitalizált kiadványokat is felvonultat, köztük a Zalai Gyűjtemény első 50 kötetét. A helyettes vezető felidézte, három tudományos konferenciát tartott az intézmény: májusban a Zalaegerszegről, szeptemberben a rendszerváltás 20. évfordulójához kapcsolódó, decemberben pedig a 200 éve született Asbóth Sándorról szóló tudományos ülésre invitálták a történész szakmát és az érdeklődőket.


A levéltár kiadásában négy könyv jelent meg tavaly, köztük a Zala Gyűjtemény részeként A muraközi uradalom gazdasága és társadalma a 17.-18. században című, amely a csáktornyai hajdani Zrínyi-uradalommal kapcsolatban 1739-ig született történeti forrásokat adja közre Gyulai Éva, dr. Horváth Zita (miskolci egyetem) és dr. Turbuly Éva (soproni városi levéltár) szerkesztésében. A Zalaegerszegi Füzetek sorozatban a tavaszi konferencia előadásai láttak napvilágot. E két kiadványt Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója külön is méltatta: a muraközi, három - német, horvát, magyar - nyelvű forráskiadványt mint a Horvátország és Magyarország közti kultúrdiplomácia kiemelkedő eredményét.

Káli Csaba arról is tájékoztatott, hogy a 391, úgynevezett iratképző szerv közül - ezek azok a hatóságok, intézmények, cégek, melyeknek az iratait majd később a levéltár őrzi - tavaly 101-hez látogattak el a levéltárosok, hogy segítsék iratmegőrző munkájukat. A közgyűjtemény 173 iratfolyóméterrel gazdagodott, jelenleg 10 ezer 554 iratfolyómétert őriznek.

Molnár András, a levéltár igazgatója az idei tervekről beszélt. Elmondta, a Zala Megyei Önkormányzattal együtt kezdeményezik, hogy - miként 2010 a 200 éve Keszthelyen született Asbóth Sándor tábornoké volt - 2011 legyen Gönczi-év, amely a 150 évvel ezelőtt a mai Nemesrádón született Gönczi Ferenc néprajzkutatónak állít emléket.

A jeles előd Göcsej és Hetés néprajzát gyűjtötte, kutatta, s tette közzé. Munkásságát kétnapos, Zala megye falvai a középkorban című konferencia elemzi szeptemberben, ennek előadásai a Göcseji Múzeum évkönyvében látnak majd napvilágot. Két, illetve három kötettel folytatódik a Zalai Gyűjtemény és a Zalaegerszegi Füzetek sorozat; előbbit a Zala Megyei Önkormányzat, utóbbit Zalaegerszeg városa támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!