vitrinek nélkül

2019.02.20. 10:00

Kézzelfogható múlt – Testközelbe kerül a középkor a Halis Könyvtárban

Mobil múzeum címmel Árpád-kori viselet- és eszközbemutatóra várják az óvodás és kisiskolás korú gyermekeket pénteken a Halis István Városi Könyvtárban.

Horváth-Balogh Attila

Józsa Tibor (jobbra) segítségével sisakot próbál fel egy látogató

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A program szervezője Józsa Tibor könyvtáros, az iharosberényi Banderium Hungarorum Történelmi Hagyományőrző Egyesület vezetője, aki elmondta: a címbeli „mobil” kifejezés arra utal, hogy szakítani szeretnének a múzeumi hagyományokkal.

– A klasszikus kiállítóhelyeken a gyerekek gyakran csak töredékes tárgyakkal, például agyagedények darabkáival, vagy egy kard rozsdás maradványával találkozhatnak – fogalmazott Józsa Tibor. – Sokszor tehát nem láthatják eredeti formájában, egészben az adott korból származó leletet, így pedig nem feltétlenül tudják beazonosítani, hogy minek a része is volt például egy cserépdarab. Nálunk, a „mobil múzeumban” azonban a látogatók nemcsak a maguk valójában találkozhatnak a középkori viseletekkel, harci eszközökkel, fegyverekkel (melyek amúgy nem ásatási leletek, hanem aprólékos kutatómunka nyomán rekonstruált tárgyak), de fel is próbálhatják, kézbe vehetik azokat.

Józsa Tibor (jobbra) segítségével sisakot próbál fel egy látogató Fotó: Horváth-Balogh Attila

Józsa Tibor hozzátette: az általa vezetett Banderium Hun­garorum a középkoron belül egészen pontosan a késő Árpád-korral foglalkozik, így annak a történelmi időszaknak az öltözékeit, fegyvereit tudják a közönség elé tárni. Ez azt jelenti például, hogy akkor még jobbára láncingeket használtak a harcosok, nem lemezpáncélokat, így az érdeklődők egyebek közt láncinget, sisakot ölthetnek magukra, továbbá kardokat és más fegyvereket vehetnek kézbe. S hogy kikre számítanak a szervezők?

– Elsősorban óvodásokra és kisiskolásokra, természetesen a szüleikkel együtt. Annál is inkább, mert néha az apukák jobban lelkesednek a bemutatón, mint a gyerekek, s ez magával ragadja utóbbiakat is – jelezte a könyvtáros szakember. – A legközelebbi alkalomra február 22-én 16.30-kor, azt követően pedig március 8-án, szintén 16.30-kor kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában