Fazekas az iskolában?

2019.02.08. 11:30

Kétnapos konferencia Egerszegen: a népi kézművesség oktatása a téma

Hagyomány, mesterség, jövő címmel kezdődött csütörtökön kétnapos országos konferencia a hangversenyteremben a népi kézművesek szakképzéséről.

Magyar Hajnalka

Borosán Beáta (EMMI), Skrabut Éva (ZMNE) és Szabó Károly (ZSZC)

Fotó: Katona Tibor

Az együttműködés a cél

A kihalófélben lévő népi mesterségek jövőbe mentését szolgáló szakmai tanácskozást a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezte, együttműködve a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Hagyományok Házával.

A rendezvény célja együttműködés kialakítása, ami lehetővé tenné, hogy a szakképzési centrumokban, szakképző iskolákban a felnőttoktatás keretei között tanulhatók legyenek a népi mesterségek is.

– A törvény rögzíti, hogy két szakmát minden magyar állampolgár ingyenesen tanulhat meg – kezd a háttér kifejtésébe Skrabut Éva, a szervező egyesület elnöke.

Borosán Beáta (EMMI), Skrabut Éva (ZMNE) és Szabó Károly (ZSZC)
Fotó: Katona Tibor

– Ezt a lehetőséget, vagyis az állami pénzforrások kiaknázását szeretnénk megragadni a kézművesség ­továbbéltetése érdekében. Az országban jelenleg nagyon kevés iskolában zajlik a népi szakmák oktatása, az utánpótlást jobbára a Hagyományok Háza, a népművészeti egyesületek és kézművesházak képzései biztosítják. Ezek azonban, ha nem sikerül pályázati támogatáshoz jutni, jobbára fizetősek, amit nem mindenki engedhet meg magának. A szakképzéssel együttműködve azonban kialakíthatók volnának az államilag finanszírozott keretek, amihez mi a mesterségek ismeretét, továbbá a duális képzés gyakorlati helyszíneit tehetnénk hozzá. Addig volna fontos lépni az ügyben, ameddig még élnek a tradicio­nális tudást őrző műhelyek. Mi a magunk részéről azon dolgozunk, hogy már jövőre indulhasson fazekasképzés a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum égisze alatt.

Bangó-Rodek Viktória (balról), Beszprémy Katalin és Németh Pál a konferencia alkalmából nyílt kiállításon Fotó: Katona Tibor

Az oktatás története

A konferenciát Németh Pál, a kamara kézműipari tagozatának vezetője nyitotta meg, majd Borosán Beáta, az Emmi főosztályvezető-helyettese tartott előadást a népi kézműves felnőttképzés jogszabályi környezetéről. Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója a téma gyakorlati vetületeire is kitért, a duális képzés tudnivalóit pedig Bangó-Rodek Viktória, a kamara szakképzési csoportvezetője taglalta. Végül Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely társvezetője a népi kézművesség oktatásának történetét tekintette át, majd ugyancsak ő nyitotta meg a konferenciához kapcsolódó kiállítást

A tanácskozás pénteken kerek­asztal-beszélgetéssel folytatódik, amibe bekapcsolódnak a meghívott mesterek, műhelyek, civil szervezetek képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában