koncert

2018.04.30. 15:30

Katarzisélményeket nyújtó 50 éves születésnapi Ákos-műsor

Ötven betöltött esztendő, s ebből harminc a színpadhoz kötődik. A hazai pop/rockzene egyik állócsillaga, Ákos mi mással ünnepelhetné a kettős jubileumot, mint az eddigi munkásságához méltó módon újabb tematikus előadással, s az ahhoz kapcsolódó turnéval.

GYURICZA FERENC

Az ötvenéves énekes mellé a születésnapi koncertturnéra visszatért a szólókarrierjének kezdeti időszakát meghatározó gitáros zenésztárs, Madarász Gábor, alias Madi (balról). Jobbról Lepés Gábor billentyűs-basszusgitáros, hátul pedig a Voice Singers kórus tagjai láthatóak Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Ákos 50 elnevezésű, színháztermekbe összeállított sorozatot ugyanis Budapesten, a Művészetek Palotájában indította az énekes, rögtön két telt házas előadással. A nagy sikerrel bemutatott műsort csak ezt követően vitte el országjáró turnéra, aminek egyik igen fontos helyszíne volt a szombathelyi Arena Savaria. Gyakorlatilag ebben a sok ezer fő befogadására alkalmas teremben változott, minősült át arénakoncertté a színházi program. Oly’ módon, hogy közben végig megtartotta eredeti szerkezeti felépítését, s az ahhoz kapcsolódó dramaturgiát.

Az ötvenéves énekes mellé a születésnapi koncertturnéra visszatért a szólókarrierjének kezdeti időszakát meghatározó gitáros zenésztárs, Madarász Gábor, alias Madi (balról). Jobbról Lepés Gábor billentyűs-basszusgitáros, hátul pedig a Voice Singers kórus tagjai láthatóak Fotó: Gyuricza Ferenc
Ákos rengeteg élményt és emléket elevenített fel a koncert során, ezzel is a színházi jelleget erősítette Fotó: Gyuricza Ferenc

Ákos rengeteg alkalommal bizonyította már, hogy a dalszerzői és előadóművészi képességei mellett a feszültségkeltéshez, a színházi szakmához is kivételes érzéke van. A szimfonikus Andante koncertek, az intim hangulatú Ákos 40 előadások voltak az előtörténetei az 50. születésnaphoz kapcsolódó programnak, legalábbis a kétfelvonásos előadás első felének. Ebben a részben egy kifejezetten visszafogott hangzásvilág dominált, s az első percekben – miközben a közreműködő zenésztársak egymás után, dalról dalra foglalták el a helyüket – csupán akusztikus hangszerek kerültek elő. A színházi jelleget erősítette továbbá, hogy Ákos itt még rengeteget sztorizott, mesélt többek közt az éppen soron következő dalok születésének körülményeiről, az elmúlt három évtized koncertélményeiről, a zenésztársakhoz fűződő kapcsolatairól, de Szombathely kapcsán a katonaéveket is megemlítette, anno ugyanis abban a Garasin Rudolf laktanyában kellett eltöltenie másfél esztendőt, ami ma már a büntetés-végrehajtás helyi intézménye. A koncertet megelőzően tett is ott egy rövidke látogatást ifjúkori emlékeinek felelevenítése érdekében, saját elmondása szerint.

Arénakoncert

A második felvonás annyiban változott, hogy ekkor már valóban egy arénakoncertnek lehetett részese a lelkes publikum, az ennek megfelelő hangi és hangulati robbanással. A rajongótábor egy jelentős része nem is bírta székben ülve, a második rész cirka felénél a színpad előtti rész is megtelt, amit a főhős szemmel látható megelégedéssel nyugtázott.

Az Ákos 50 turné műsorában több szimbolikus elem is felbukkant. A programban éppen félszáz dal kapott helyet, ezek többsége teljes terjedelmében elhangzott, míg néhányat összevontan játszottak el Ákosék, s olyanok is akadtak, amelyeket csupán a fő témájuk megidézésével emeltek be a műsorba, katarzisélmények sokaságát okozva ezzel a hallgatóságuknak. Az egyik ilyen momentumot a Minden most kezdődik el nyújtotta, aminek refrénjébe a Voice Singers kórus belecsempészte az énekes egyik legnagyobb ikonja, David Bowie slágere, az 1984-es This is Not America dallamát. Ugyancsak szimbolikus jelentőségűnek értékelhetjük, hogy Ákos csapatába a gitáros Madarász Gábor is visszatért, az a zenésztárs, aki éppen a korai években, Ákos szólókarrierjének indulásánál bírt meghatározó jelleggel. A műsorba még az a geg is belefért, hogy az első részt záró, egyben eljátszott Átölel és Egyetlen hívó szó elég alatt a gitáros helyet és ezzel együtt hangszert cserélt a dobos Bánfalvi Sándorral.

Az Ákos 50 előadás nagyszerű élményt nyújtó, valóban remek koncert volt, méltó az énekes eddigi karrierjéhez, és a tőle megszokott, megismert minőségi igényszinthez. Egyben ritka s kivételes alkalom is, hiszen a nyári fesztiválszezonban már egy megváltozott összeállítással lép ki közönsége elé Ákos és zenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában