Kultúra

2019.01.16. 17:30

A kulturális örökség ápolója lett a 25 éves fúvószenekar

Kultúránk megőrzése szép, de olykor áldozatokat is kívánó feladat. Ezért is fontos, hogy elismerjék, jegyezzék azokat, akik kiemelkedő munkájukkal felhívják az utókor figyelmét a jelen alkotóira. Ennek jegyében a Zala Megyei Értéktár Bizottság 2018 decemberében felvette a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekart a Kulturális örökség ápolói közé.

Kósa Tamás

Több zenésznemzedék nőtt fel a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekarban. A kép bal szélén Kiss Tamás karnagy Fotó: a szerző

Az 1994-ben alakult zenekar az elmúlt 25 évben számos sikert tudhat magáénak, ellátott helyi és térségi feladatokat, de sok európai országban is ismerősen cseng a neve. Kiss Tamás karnagy – aki a kezdetektől a zenekar vezetője – munka közben, a vonyarcvashegyi iskola aulájában rendezett karácsonyi koncerten tudta meg a jó hírt. Vele beszélgettünk.

– A tavasszal lesz aktuális a fennállásuk 25 éves évfordulója, és az eltelt idő kitartó, színvonalas munkát feltételez. Ön végig mozgatója tudott lenni a zenekarnak, de ekkora feladathoz egy ember nyilván kevés. Kik részesei még a sikernek?

– Kiemelhetők a fúvós hangszert választó, tehetséges növendékek, akik közül sokan tíz éven át is tagjai voltak az együttesnek. Az alapító tagok némelyike ma is aktívan zenél a zenekarban. Köszönet illeti a zeneiskola fúvós tanárait, akik kiváló szakmai segítséget és hátteret biztosítanak a kezdetektől. Nagyon fontos az az együttműködés, mely a Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola, a Festetics György Zeneiskola vezetése, valamint a két fenntartó, a vonyarci és a balatongyöröki önkormányzat közt létrejött. Elsősorban ők azok, akik példamutatóan segítik a zenekar működését.

Több zenésznemzedék nőtt fel a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekarban. A kép bal szélén Kiss Tamás karnagy Fotó: a szerző

– Az eltelt évtizedekben több zenésznemzedék nőtt fel a kezei alatt. Van olyan, akire kiemelten is büszke?

– Név szerint hosszú lenne felsorolni azokat a tehetséges növendékeket, akik kimagasló országos- és nemzetközi versenyeken dicsőséget hoztak az együttesnek. Büszkeséggel tölt el, hogy egykori zenészeink közül többen, már mint kollégák térnek vissza. Öröm számomra, hogy sokan jelenleg is zenei pályán tanulnak tovább, ez is jól mutatja, hogy olyan nagyszerű alapokat kaptak intézményünkben, melyre bátran építhették a jövőjüket.

– Melyek azok a tényezők, melyre alapozni tudja a sikeres működést?

– A zenekar működését támogatandó, létrejött a Zalai Balaton-part Zenekaráért Közalapítvány, mely húsz éven át jelentett stabil hátteret. Majd ezt követően megalakult a Kék Balaton Fúvós Egyesület. Ez biztosítja jelenleg is a zavartalan működést a zenekar életének szervezésében. Pillérként említeném meg a szülői háttér kiemelten fontos szerepét, és alapvető tényező természetesen a magas szintű szakmai munka is. Az együttes karnagya és tagjai között nem tanár-diák, hanem zenész-zenész viszony alakult ki, mely gördülékennyé teszi a közös munkát. Legfontosabb talán a gyerekek részéről a zene szeretete, egymás tisztelete és a szakmai felkészültségük megléte.

– A teljes (45 fős) zenekar nem tud mindenütt jelen lenni, ezért kisebb formációkat is alkotnak. Beszélne ennek a szerkezetéről, felépítésének céltudatosságáról?

– A meghívások különbözősége miatt változatos formációkat hoztunk létre, ilyenek például az öt-hat tagú rézfúvós kamaraegyüttes, tíz-tizenkét tagú dixieland zenekar, húsz fő alatti, úgynevezett „kisparti”, melyekkel a felkérők speciális igényeit is ki tudjuk elégíteni. Évek óta működik egy 25-30 főből álló utánpótlás együttes, melynek tagjai általános iskolás korúak. Ez biztosítja a fenntarthatóságot, a szakmai permanenciát.

– Huszonöt év, 1425 fellépés, 56 turné. Kiemelkedő elismerések, díjak. Elégedett ember? Mi lehet a szakmai továbblépés útja?

– Az elismerések növelik a zenekar önbizalmát, ezért tartom fontosnak, hogy – a teljesség igénye nélkül – felsoroljak néhányat a kitüntetések közül, melyekre fennállásunk alatt a legbüszkébbek lehetünk. Például a három alkalommal elért nemzetközi arany minősítésre, a Zala Megyei Közgyűlés nívódíjára, a számtalan külföldi versenyen, fesztiválon elért kimagasló eredményünkre. Jó érzéssel tölt el az, hogy az országban és külhonban is jó hírét visszük a magyar zenének, méltó módon képviseljük régiónkat, így teljesítve missziónkat. Az 1500. fellépésünkhöz közeledve is ki kívánjuk szolgálni a közönséget, s ha ez sikerül, akkor lehetek megközelítőleg elégedett. Egy pedagógus minél tovább tud magas szinten teljesíteni a pályája során, annál tapasztaltabbá válik. Én ugyanezt érzem, töretlen lelkesedéssel és energiával dolgozom azon, hogy a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvós-

zenekar a további években is ilyen szép eredményeket érjen el, s beteljesítse küldetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában