Kultúra

2016.02.23. 17:56

A Deákok hagyatéka

Zalatárnok – A történelmi örökségre alapozott fejlesztési terveket dédelget a település önkormányzata. Az elképzelések középpontjában a római katolikus templom áll.

Gyuricza Ferenc

Az a szakrális épület, aminek az altemplomában a Deák család több tagja nyugszik. A falu és az egyház közös tervei szerint az 1970-es években lezárt kriptát ismét feltárnák, illetve látogathatóvá is tennék, de számos további fejlesztésben is gondolkodnak. Tegnap néhány érintett hivatalos szervezet részvételével helyszínbejárást tartottak.

– Zalatárnok mintegy 200-250 esztendeje hordozza magán a Deák-hagyatékot, erről azonban országosan csak kevesen tudnak – mondta Gombos Csaba polgármester. – Mi viszont ebben látunk kitörési lehetőséget a település számára, úgy gondoljuk, jelen pillanatban a történelmi örökségre alapozott turizmus az egyedüli esélyünk.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A polgármester Nagycenk nevét, továbbá a Széchenyiekkel való összefonódását említi példaként. Úgy fogalmaz: Zalatárnok is hasonló ismertségre tehetne szert hosszú távon a Deák-kultusz jobb kiaknázása révén. A tervek szerint nemcsak a templom kriptáját tennék újra látogathatóvá, de a teljes épületet is felújítanák. Erre nyújtottak is be pályázatot, a teljes helyre állításához továbbiakra is szükség van. Emellett szeretnék a templomot és a mellette felépített egykori ferences kolostort – mint korabeli erődítményeket –, és a törököktől védő egykori palánkkerítést is feltárni. Utóbbi komoly régészeti munkálatokat igényelne. Az önkormányzat szeretné a falu építészeti örökségéhez tartozó, a Deákok által emeltetett egykori iskolát, illetve a hozzá tartozó szolgálati lakásokat is felújíttatni, s további épületeket és síremlékeket is bevonnának terveikbe. A számítások szerint ezen felsorolt munkálatokra körülbelül 70 és 100 millió forint közötti nagyságrendű forrásra lenne szükség.

– A templom felújításánál számítunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatására, de a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál is van egy alap, amely a templomok és műemlékek megőrzését és felújítását hivatott elősegíteni – sorolta a falu polgármestere. – Természetesen a Terület- és Településfejlesztési Program pályázataival is számolunk, ezért kértük a terveink megvalósításához a megyei közgyűlés, illetve az országgyűlési képviselők támogatását is. A vázolt elképzelések ugyanis nemcsak Zalatárnok turisztikai fejlesztését és a Deák-hagyaték méltó ápolását tennék lehetővé, de a megye számára is fontos beruházásokat jelenthetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!