Új Európa Új Kultúrája

2019.09.06. 11:09

Magyar irodalomtörténész kapott díjat a közép-európai Davos gálaestjén

Rangos elődök nyomdokaiban jár Kiss Gy. Csaba. Az általa átvett díjat korábban megkapta a népszerű szlovák színésznő, Magda Vášáryová és a világhírű kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki is.

Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész kapta a közép-európai Davosnak is nevezett Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórum Stanislaw Vincenz lengyel íróról elnevezett Új Európa Új Kultúrája díját – olvasható a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet honlapján.

A díjat a Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórum gálaestjén adták át. A fórumot idén már a 29. alkalommal szervezték meg.

Több mint négyezer résztvevő – politikusok, közgazdászok, szakértők – érkezett a kedden megkezdődött, péntekig tartó konferenciára. A szerdai gálaesten adták át a fórum Év Embere Díját, amelyet 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnöknek adományoztak.

A kitüntetés mellett a gálán idén is kiosztották a " target="_blank" rel="noopener">Stanislaw Vincenz lengyel íróról elnevezett Új Európa Új Kultúra Díjat is, amelyet Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész vesz át.

A Új Európa Új Kultúra Díjat eddig többek közt olyan jelentős alkotók vehették át, mint Tomas Venclova, Agnieszka Holland, Tatjana Tolsztaja, Andrzej Stasiuk, Martin Pollack, Szerhij Zsadan, Magdaléna Vášáryová, Szvetlana Alekszejevics vagy Krzysztof Penderecki.

Kiss Gy. Csaba (Budapest, 1945. április 2.) József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, művelődéstörténész, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. 1987-ben a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja. 1974–1980 között a Nagyvilág című lap rovatvezetője, 1988–1992 között pedig a Hitel munkatársa volt. 1995-ben az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszékének docense lett. Dolgozik a Magyar–Lengyel Történész Vegyesbizottságban és a Magyar–Szlovák Történész Vegyesbizottságban is.

A díj névadója: Stanislaw Vincenz

Stanislaw Vincenz (1888–1971) nyelvész, író, esszéista Huculföldön született, a bécsi egyetemen tanult biológiát, jogot, szlavisztikát és szanszkritot, majd filozófiát. 1919-től 1922-ig önkéntesként harcolt a lengyel hadseregben. 1927-ben olajvállalatot alapított. 1940-ben a szovjet megszállás elől Magyarországra szökött, irodalmi lapot szerkesztett és részt vett a lengyel művek kiadásában. Ezekről az évekről Dialogi z Sowietami (magyarul: Beszélgetések a szovjet megszállókkal) című művében számolt be részletesen. A háború után Németországban telepedett le, ahol a Salamander című lap munkatársa lett. 1947-től Dél-Franciaországban, majd 1949 után Grenoble-ban és La Combe-ban, 1964-től haláláig pedig Lausanne-ban élt, a párizsi Kultura munkatársa volt. Fő műve a Na wysokiej poloninie című, négykötetes, monumentális, de befejezetlen regény, amelyben megörökíti a hucul nép történetét, szokásait, hiedelemvilágát, életszemléletét.

Borítókép:

Kiss Gy. Csaba az idén 29. alkalommal megrendezett Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórum gálaestjén 2019. szeptember 4-én, kezében a Stanislaw Wincenz lengyel íróról elnevezett Új Európa Új Kultúra Díjjal, melyet idén ő nyert el.

Forrás: Facebook / Tóth Tibor / moszkvater.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!