Kultúra

2017.01.25. 13:21

Újabb dél-zalai lovag - Elismerték Ernszt Katalin kulturális munkásságát

Nagyrécse – A Magyar Kultúra Lovagjává ütötték Ernszt Katalin kulturális menedzser-énekművészt. Vele már ötre nőtt a magyar kultúra azon lovagjainak száma, akiket a dél-zalai térség adott az országnak.

Horváth-Balogh Attila

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Kultúra Lovagja címet a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére alapította 1998. szeptemberében. A cím a művészi mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt, de adható kultúraszervező életműért is. A köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetpártolóknak, s az alapító küldetésének megfelelően kiemelten támogatja a „falvak lámpásainak” elismerését.

Dél-Zalából eddig Némethné Horváth Emília, Lengyák István, Kovácsné Kővágó Anna és Ludvig Zoltán kapta meg – most pedig, a kultúrával végrehajtott nemzetegyesítő tevékenységéért ötödikként Ernszt Katalin, aki 1997 óta segíti az ausztráliai magyarság kulturális életét. Mint azt a kitüntetett lapunknak elmondta: természetesen, öröm számára, hogy olyan nagy nevek mellett lehetek ő is a Magyar Kultúra Lovagja, mint például Dr. Habsburg Ottó, Böjte Csaba, Sütő András, Makovecz Imre, vagy Dr. Papp Lajos és sok más ismert híresség – de örömét beárnyékolja férje, Nemere László nemrég tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála.

Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke ütötte lovaggá Ernszt Katalint

Fotó: Lengyák István

– Az az igazság, hogy a családunkat érintő tragédia miatt nem is akartam elmenni a fővárosban, a Stefánia Palotában tartott díjátadó ünnepségre, de aztán Lengyák István barátunk mégis meggyőzött arról, hogy nem küldhetem el magam helyett a fiam – mondta Ernszt Katalin. – Így aztán vele, Csöndör Viktorral mégiscsak részt vettem az eseményen. Jól is esett, ahogy ott méltattak, de azért az egészet beárnyékolta a párom halála, hiszen annyira szeretett volna ő is ott lenni Ezúton is köszönöm neki az elmúlt éveket, a támogatását, mert anélkül nem kaphattam volna meg a lovagi címet. Köszönöm továbbá a munkatársaimnak, az engem biztató barátaimnak és nem utolsósorban a Magyarok Világszövetségének, a Panoráma Világklub elnökségének a felterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!