Kultúra

2017.01.25. 12:09

Fedezd fel a saját Babukamadaradat! - népmese kortárs köntösben a Griff színpadán

Zalaegerszeg - A Szépen szóló babukamadár című bábelőadás közelgő, február 3-án esedékes bemutatója kapcsán tartottak szerdán sajtótájékoztatót a Griff Bábszínházban.

Magyar Hajnalka

Elöljáróban Szűcs István direktor elmondta, a legfrissebb adatok szerint bérleteseik száma 4862-re kúszott, soha nem volt még ilyen nagy közönsége a bábszínháznak. A nézőszám mellett a szakmai színvonal ugyancsak emelkedik.

Az új darabra térve a rendező, s egyben báb-, díszlet és jelmeztervező, Boráros Szilárd elmondta, felfogásuk szerint az elveszett, majd megkerült csodálatos Babukamadár (búbos banka) figurája az alkotó emberekben rejlő eredendő ihlet, előre vivő erő megtalálását jelképezi. Reméli, hogy a közönség is megérzi ezt az üzenetet, mint ahogy a próbák során az egész stáb megtapasztalta önmagán e folyamat erőfeszítéseit és felszabadító katarzisát.

Szilinyi Arnold és Boráros Szilárd  a legény és a madár bábjával. Jobbra Szűcs István, a háttérben a yaybaharon játszó zeneszerző, Takács Dániel

Fotó: Magyar Hajnalka

Az eddig tervezőként munkálkodó Boráros Szilárdnak ez az első rendezése, meg is küzdött a kettős „szereposztással”. Mint elmondta, négy komplett tervmakettet dobott ki, amire végre kiegyezett benne a rendező és a tervező, s megszületett a darab puritán, jelzésértékű tere.

Takács Dániel zeneszerző ugyancsak arról szólt, hogy valamennyien átlépték a saját határaikat annak érdekében, hogy friss szellemben vigyenek színre egy népmesét. A darabhoz szokatlan hangszínek és szokatlan hangszerek szolgáltatják az akusztikus hátteret, belátták, nem feltétlenül csak a népzenéből meríthetnek. A csodamadarat megkereső, s a királylány kezét elnyerő szolgalegényt életre keltő Szilinyi Arnold elmondta, számára azért kedves a darab beli figura, mert a saját útját megtalálni vágyó ember bátorságát jelképezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!