Kultúra

2016.11.07. 09:36

Az alkotás öröme kortalanná tesz - Tánczos György körének kiállítása az Ady iskolában

Zalaegerszeg - Nyolc, a képzőművészet iránt elkötelezett amatőr képzi magát Tánczos György festőművész körében, alkotásaikból az Ady-iskolában látható kiállítás november 14-ig.

Magyar Hajnalka

A kör 2009-ben alakult, tagjai közül Nagyné Fitos Ilona bizonyult a legkitartóbbnak, ő ugyanis a kezdetek óta látogatja az önképző foglalkozásokat. Az Ady-iskola festészet műhelyében tartott összejöveteleken a technikai ismeretek mellett látás-, gondolkodás- és kifejezésmódot egyaránt tanulnak a résztvevők. S nem csak mesterüktől, az Ady-gimnázium művésztanárától, hanem egymástól is. A foglalkozásoknak ugyanis szerves része a munkák megbeszélése, a fejlődés értékelése, az új irányok puhatolása.

Dr. Nagy Edit, Hosgyara Enikő, Szabó József, Balatoni József, Zalatnainé Lukácsffy Zsuzsa, Tóth Erzsébet, Tánczos György, Nagyné Fitos Ilona és Hári Zsófia a kör kiállításán az Ady-iskolában

- A kör tagjai életkorban, foglalkozásban, habitusban és felkészültségben egyaránt különböznek, de ez nem akadálya a jó hangulatú együttműködésnek - bocsátja előre Tánczos György. - Az évek során cserélődnek ugyan a résztvevők, de legtöbben már jó ideje együtt dolgoznak, s bátran állíthatom, hogy baráti hangulatban. A meglévő különbözőségek ellenére összefogja a társaságot a közös meggyőződés, mindannyian komoly elkötelezettséggel, alázattal nyúlnak az ecsethez. Ráadásul képesek túllépni a saját árnyékukon, ami igazán tiszteletre méltó érdem.

Dr. Nagy Edit az emberi szervezet láthatatlan tartományaiból merít izgalmas témát

A tagok között ugyanis többen érett fővel, kialakult szemlélettel, rögzült festészeti beidegződésekkel érkeztek a körbe, ám a nyitottság, a tanulás vágya segített nekik ezeket meghaladni. Pedig nem könnyű a vélt technikai biztonságot hátrahagyni, s új utakat kipróbálni.

 

 

- Többen is úgy kezdtek, hogy leginkább a rajzban tudták megmutatni önmagukat, s kifejezetten ódzkodtak a festéstől - folytatja az értékelést Tánczos György. - Ám a rajz és a festés nem elválasztható, az előrelépéshez nélkülözhetetlen a foltszerű látásmód elsajátítása. A festészethez vezető út az akvarellel kezdődik, ami csak látszólag könnyű technika. A vízfestés a kihagyásról szól, kicsit fordítva kell gondolkodni, hiszen a világos felületeket érintetlenül hagyjuk a papíron. Sok gyakorlás árán érhető el a könnyed, lazúros végeredmény, amit leginkább kevés festék és erőteljes, de természetes színek használatával teremthetünk meg.

Szabó József számos könnyed akvarellel szerepel a kiállításon

Többen is szép eredményeket mutatnak fel ezt az utat járva, míg mások már az olajfestékkel is biztosan bánnak, vagy túllépve a realisztikus ábrázolásmódon saját vizuális világot építenek.

Mint például dr. Nagy Edit, aki szintén régóta kötődik a körhöz. Radiológusként az emberi szervezet, a természet szabad szemmel láthatatlan tartományaiból merít ihletet. Balatoni József, Zalatnainé Lukácsffy Zsuzsa, Tóth Erzsébet és Szabó József számára egyaránt a táj adja a kimeríthetetlen téma- és inspirációforrást, bár mindegyikük más módon közelít hozzá. Akad, aki precíz részletekkel, más az atmoszféra megragadásával, vagy a látvány személyes átírásával nyeri el figyelmünket. A kör két legfiatalabb tagja Hári Zsófia és Hosgyara Enikő, mindketten az Ady volt diákjai, s a művészpályára történő felkészülés grádicsain haladnak.

Nagyné Fitos Ilona rajza

Mint megtudjuk, Tóth Erzsébet Lentiből jár be hetente a foglalkozásokra immár két és fél éve.

- Egyedül is lehet alkotni, de számomra nagyon fontos a visszajelzés - indokolja buzgalmát a nyugdíjas óvodapedagógus. - Ez a csoport nagyon sokat jelent nekem, értjük egymás szavát, gondolatatát, szinte családias a légkör. Nagyon régóta festek, de az élet sodra eltérített erről az útról. Hosszú időre a megyéből is elkerültem, de a visszatérés a palettát és az ecsetet is újból a kezembe adta. Nagyon örülök, hogy ebben a körben találtam rokonlelkekre, minden találkozás felüdít.

Tóth Erzsébet egyik tájképe. Lentiből jár be a szakkör foglalkozásaira

Hasonló szellemben összegez mesterük is.

- A körben megtapasztaltam, hogy a művészetekkel való foglalkozás felszabadít és megfiatalít. A tanulás, a folyamatos inspiráció ugyanis kortalanná tesz, minden egyéb paramétert felülír...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!