Kultúra

2016.08.29. 11:39

Barangoltak, barátkoztak - Megrendezték a Nyugdíjas dalkörök hetedik találkozóját

Gellénháza - Szombaton délután zászlót lengető, vidám dalokat harsogó csapatok vonultak az olajos múltú település utcáin, ám ez már annyira hozzátartozik a faluképhez, hogy a helybeliek közül nem rökönyödött meg rajta senki.

Fincza Zsuzsa

- Már hetedik alkalommal hívtuk meg egy jókedvű együttlétre a népdalköröket, s mert a tagságuk többsége a nyugdíjas korosztályt képviseli, szépkorúak találkozójává alakult az összejövetel - magyarázta Kulcsárné Csejtei Marianna, a rendezvény főszervezője, a Gellénházi Vajda József Népdalkör művészeti vezetője, aki alpolgármesteri minőségében a község érdekeit is szem előtt tartotta.

- Korábban „csak” beültünk a művelődési házba és ott mindenki bemutatta tudása színe javát, barátkoztak, tanultak egymástól a csoportok, majd megvendégeltük őket. Két éve célul tűztük ki, hogy ismerjék meg lakóhelyünk nevezetességeit is! Második alkalommal „Gellénházi barangolások” címmel egy játékos feladatokkal tűzdelt túrán végigvittük őket a falun, s csak utána állnak színpadra.

A zalaegerszegi Nefelejcs csapat a teszt valamennyi kérdésére tudta a választ - állapíthatta meg Kiss Rudolfné (elől középen) (Fotók: Fincza Zsuzsa )

A legügyesebbeknek a ságodi Gyöngyvirágok bizonyultak - nem hiába avanzsáltak úttörő csapattá. Mellettük dr. Kocsis Gyula

A besenyői Szivárványok zászlós felvonulása - végigénekelték Gellénházát

Az első állomáson Kiss Rudolfné, a Vajda-népdalkör tagja tesztekkel fogadta a túrázókat. Ott jártunkkor a zalaegerszegi Nefelejcsék éppen szászszázalékos eredményüknek örülhettek, de nem sokáig, mert a sarkon már megjelentek a besenyői Szivárványok a Mint a mókus fenn a fán című indulót harsogva. A legutolsó állomáson viszont Nagy Péter, a környező 7 falu plébánosa íjászattal tette próbára a versenyzők - akkor éppen az egerszegi kertvárosi és a zalaszentiváni Tőzikék - ügyességét. Természetesen saját fegyverekkel, hiszen a ministránsaival együtt táborozó tisztelendő úrnak még légpuska, csocsó és az ifjúság által kedvelt egyéb sporteszköz is szerepel az arzenáljában.

- Gellénháza önkormányzata számára fontos, hogy anyagilag is támogassa a szépkorúak rendezvényeit. S mert községünk mindig kistérségi központi szerepet töltött be, és ma is tizenkét falu közös hivatala vagyunk, természetes, hogy a támogatásból más települések idősei is részesülnek - nyilatkozta Vugrinecz József, Gellénháza polgármestere.

A lakhegyi dalkör  fél órás műsorral készült

Kiderült, azt is szem előtt tartják, hogy közösségi szinten is közel hozzák egymáshoz a generációkat - a szenior csapatokat a túrán helybéli diákok kísérték, akik egyúttal bemutatták lakóhelyüket is.

A nyugdíjasokat köszöntő Vigh László országgyűlési képviselő egy szép verssel is hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

- Az idősek számára életbevágó, hogy érezzék, törődnek velük - hangsúlyozta dr. Kocsis Gyula, a megyei idősügyi tanács titkára, az Életet az Éveknek Nyugdíjas Szövetség Zala Megyei Szervezetének elnöke -. Gellénházán ezúttal 12 csapat 164 tagját látják vendégül - ők biztosan nem érzik magukat mellőzöttnek.

- Az is fontos, hogy megmutathassuk, mit tudunk! - szögezték le a zalaszentiváni Tőzike Népdalkör tagjai, akik több fiatalt is soraikban tudhatnak. - Nagyon sok szép népdalt tanultunk, de nem csak magunknak, szeretnénk azt megosztani másokkal is.

Erre szombaton mind a 12 csapatnak lehetősége nyílt. A túrán egyébként a ságodi Gyöngyvirágok bizonyultak a legügyesebbnek, de nem sokkal maradtak le tőlük a besenyői Szivárványok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!