Kultúra

2016.05.04. 17:12

Faludy György selyempapírból - Morgosné Lukácsy Melinda munkái az Eötvös-iskolában

Zalaegerszeg - A selyempapír útja címmel Morgosné Lukácsy Melinda munkáiból nyílt kiállítás a napokban az Eötvös-iskola aulájában.

Magyar Hajnalka

A zalai gyökerekkel rendelkező, pedagógus végzettségű alkotó jelenleg Kaposváron él, egerszegi bemutatkozása az Eötvös-iskolában tanító egykori főiskolai társa invitálásának köszönhető.

- Édesapám Nagykanizsán született, én Zalaegerszegen. Míg kicsi voltam a családunk Lentiben élt, édesapám ott volt körzeti orvos, de aztán elköltöztünk - meséli Morgosné Lukácsy Melinda, aki máig tartja a kapcsolatot a zalai barátokkal, ismerősökkel.

Tíz évig préselt növényekből készített figuratív képeket, balerina sorozatán például a pipacs szirma adta a szoknyát, a vadrózsa bimbója a topánkát. Hat éve azonban áttért egy speciális selyempapír technikára, amit saját maga dolgozott ki.

Morgosné Lukácsy Melinda saját technikát teremtett, hogy kiélhesse kreativitását, alkotókedvét. Utazások egzotikus helyszínei és geometrikus kompozíciók egyaránt kikerülnek keze alól, de portrékat ugyancsak készít. Utóbbira példa a Faludy Györgyöt ábrázoló selyempapír kép. Az Eötvös-iskola auláját közel száz munkája díszíti egy hónapon át. Fotó: Pezzetta Umberto

- A különböző színű és minőségű papírcsíkokat fonallá sodrom, s ezekből az elemekből építkezem a képeken - avat a részletekbe. - Nagyon sokan el sem tudják dönteni, hogy miből vannak a munkáim, nézték már gobelinnek, fonalkompozíciónak, sokmindennek. Pedig én csak a „talált" papírokat használom, nem is színezem őket.

Döntően selyempapírból dolgozik, nála a cipősdoboz bélése sem a szemetesben landol, de alkalmaz könyvlapokat, sőt, toalett-papírt is.

- A legújabb munkáimon már hurkolom és csomózom is a papírsodratokat, kilépve ezáltal a térbe. Mindig is vonzódtam a papírhoz, a színekhez, már legalább 30-40 különféle árnyalatú papír szerepel az alapanyaggyűjteményemben. Nálam ezek a papírsodratok helyettesítik a festékes tubusokat.

Témát a mesevilágból és a hétköznapokból egyaránt merít, de utazások egzotikus helyszínei és portrék is megelevenednek képein.

- Egyik kedvenc festőm Modigliani, az ő jellegzetes nőalakjait is feldolgoztam, de Faludy Györgyről szintén készítettem már portrét. Legújabban vastagabb, szélesebb szálakkal dolgozom, a 8-10 centiméteres hosszúsággal elértem a technika határait, ezen túllépve már kipöndörödik a papír. Variálom a különböző vastagságú szálakat, s néhol üres helyet is hagyok, ha a kompozíció úgy kívánja.

A selyempapír képek számos otthon gyerekszobájában, nappalijában kerültek már falra dekorációként. A technika precizitást, finom mozdulatokat kíván, főként a ragasztás művelete igényel gondosságot. Ennek ellenére az Eötvös-iskola tanulói is nagy kedvvel próbálkoztak vele a bemutató foglalkozáson. Az alkotó olyan elégedett volt a gyerekek munkáival, hogy a kiállításban saját képei mellé helyezte el őket.

Miniatűrök számára kiírt pályázatokon indul, az amatőrök között kategóriagyőztesi címet is elnyert már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!