Kultúra

2016.01.13. 17:46

Kiállítás nyílt a Krosnói Nemzetközi Lenszövő Biennálé anyagából

Zalaegerszeg – Lenvásznak, varrott, szőtt faliképek, textil kisplasztikák várják az érdeklődőket a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében.

Arany Horváth Zsuzsa

A tíz ország nyolcvannégy képzőművészének alkotásait felvonultató tárlat szerdán délután nyílt meg. A lenszövő biennálé a megyeszékhely lengyel testvérvárosa, Krosno Kézműves Múzeumából indul kétévente útjára, s mindig Zalaegerszeg az utolsó állomás. Kaján Imre múzeumigazgató is a szoros szálakkal szőtt kapcsolat jelentőségét méltatta köszöntőjében.

Balról: Balaicz Zoltán polgármester, Ewa Mankovska krosnói múzeumvezető, Kaján Imre múzeumigazgató és Dankovszky Ibolya tolmács Barbara Nachajska-Brožek Majdan című alkotásánál
Fotó: Katona Tibor

Köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester, kiemelve a 15 éve működő testvérvárosi együttműködés kölcsönös előnyeit. A kiállítást Ewa Mankovska, a Krosnói Kézműves Múzeum igazgatója nyitotta meg, a tolmácsolásban Dankovszky Ibolya segített. Elhangzott: Krosno a lentermesztés egyik központja volt Lengyelországban, s miután 2000-ben bezárták a könnyűipari üzemet, azért, hogy „mindig maradjon egy szál", életre hívták a textilbiennálét. A részvétel egyetlen kikötése: az alkotásokhoz a művészek használjanak lent.

A tárlaton kiállító alkotók között akad két és három dimenzióban, monokróm és színes megoldásokban gondolkodó is. A most Egerszegre érkezett, 2014-ben indult kiállítás nagydíjas alkotása a lengyel Barbara Nachajska-Broźek munkája, amely aktuális eseményre, a kijevi Majdan téren nem sokkal korábban lezajlott véres megmozdulásokra reflektál. Ez az emblematikusnak is tekinthető alkotás került a zalaegerszegi tárlat egyik fókuszpontjába.

A textilképek február 21-ig tekinthetők meg a Göcseji Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!