Kultúra

2015.10.16. 17:16

A zalai ejtőernyőzés története könyvben

Szepetnek – Jó érzés, hogy ebben a könyvben én képviselhetem Zala megyét – mondta a Zalai Hírlapnak a 83 esztendős egykori ejtőernyős, Viola Kálmán.

Horváth-Balogh Attila

Kálmán bácsiról már többször írtunk. Most azzal keresett meg minket, hogy a nemrég megjelent „Ejtőernyősök, leventék, sorkötelesek és sportolók – A polgári (civil) ejtőernyőzés története Magyarországon” című kötetben ő is szerepel. A zalai ejtőernyőzés történetéből egyedül...– A könyv szerkesztőbizottságának elnöke dr. Boda József vezérőrnagy volt, aki katonaként és rendőrként is sikeres karriert futott be – hallottuk Viola Kálmántól.


Viola Kálmán a könyvvel
Fotó: Szakony Attila

– Több mint ezer ejtőernyős ugrással rendelkező Aranykoszorús I. osztályú ejtőernyős tiszt, nem véletlen hát, hogy ő koordinálta ennek a könyvnek a létrejöttét. A tanulmánykötetet – melybe Nagy László készített velem riportot – a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége konferenciáján, a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában mutatták be, ahova meghívták a még élő veterán ejtőernyősöket, s mindegyiküknek átadtak egy-egy tiszteletpéldányt. Nagyon örülök neki, hogy a megyémet én képviselhetem ebben a könyvben. Hangsúlyozom azonban, hogy az érdem nem csak az enyém, hiszen köszönettel tartozom mindazoknak, akik annak idején segítő személyzetként dolgoztak velem.Viola Kálmán 1952 tavaszán, 20 évesen ismerkedett meg az ejtőernyőzéssel. 1960-ban, a 267. ugrásánál, a nemzeti bajnokságon háttal érkezett a talajra és két csigolyája megsérült. Aztán soha többé nem ugorhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!