Kultúra

2015.09.23. 12:58

Lázár Ervin átdolgozott meséjét mutatja be a Griff

Zalaegerszeg - A legkisebb boszorkány története Ámi Lajos cigány-magyar mesemondó kútjából fakad, a kalandok füzéréből Lázár Ervin írt megható mesét. Ez szolgált alapanyagul Upor Lászlónak, aki bábszínpadra alkalmazta.

Magyar Hajnalka

– A történet magva, hogy egy ifjú, Király Kis Miklós nyakába veszi a világot, hogy megkeresse és feleségül vegye Tündér Terciát, aki a világ legszebb lányának hírében áll – avat be Somogyi Tamás rendező. – A terv azonban nincs ínyére Anyabanyának, a főboszorkánynak, aki három lányára (Amarilla – Lovászi Edina, Marilla – Medgyesi Anna, Rilla – B. Szolnok Ágnes) bízza a feladatot, akadályozzák meg a fiatalok egymásra találását.

A vándorlegény küzdelme a sárkánnyal Szilinyi Arnold, Barna Zsombor és Kosznovszky Márton Fotó: Pezzetta Umberto

A legfiatalabb boszilány, Amarilla azonban – bár ezt kezdetben magának is nehezen vallja be –, beleszeret Király Kis Miklósba. Hogyan tudna így ártani neki? Elkezdi hát segíteni, még olyan áron is, hogy evvel komoly áldozatokra kényszerül.

– Izgalmas feladat bemutatni ezt a lélektani fordulatot, ami alapvetően nagyon is felnőtt probléma – folytatja a rendező. – Hogy el ne vesszünk ennek útvesztőiben, úgy építettük fel a darabot, hogy megőriztük az eredeti történet kalandosságát, fordulatosságát. Sárkányok, táltosok, csillagfiúk dúsítják a kalandokat, s varázslatos világok nyílnak meg előttünk.

Éppen a sok helyszín miatt döntöttek úgy, hogy a darab tere egyiket sem jeleníti meg konkrétan, ehelyett egy jól variálható, szimbolikus struktúra kínál keretet (tervező Mátravölgyi Ákos), ami a szavak erejétől ölti fel aktuális tartalmát. Három, soha össze nem érő, egymástól rendre elforduló út adja a hátteret, hiszen a mese lényege is ez, a főhősök mindegyike másra vágyik, s a nagy keresésben elszalasztja a valódi egymásra találást.

– Az előadás összességében mégsem szomorkás, s Amarilla figurája sok különc, a sorból kilógó gyerek számára kínálhat azonosulást – kapcsolódik Lovászi Edina, aki Bartal Kiss Rita művészeti vezető felkérésére vendégként játssza a címszerepet. – A legkisebb boszorkány a maga vörös loboncával és bibircsókjával talán nem a legszebb lány, de őszinte érzelemvilága és önfeláldozása felemelő üzenetet közvetít.

– Ez az első igazi színházi munkám, remélem, hogy megállom a helyem, a hangulat mindenesetre kitűnő – veszi át a szót a Király Kis Miklóst életre keltő, zalaegerszegi kötődésű Barna Zsombor, aki ugyancsak vendég, hiszen jelenleg a Színművészeti egyetem bábos szakának végzőse. A fiatalember sokaknak ismerős lehet, hiszen 3,5 évig játszott a Barátok közt című sorozatban, nemrégiben pedig a Ketten Párizs ellen című háromrészes tévéfilmben láthattuk. Szintén új arcként tűnik fel Kosznovszky Márton (Anyabanya, Bronzszőrű táltos), aki most szerződött a Griff társulatához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!