Kultúra

2015.01.13. 18:05

Simon Zoltán személyében új énekessel folytatja tovább a Shabby Blues Band

Zalaegerszeg - Egy új tag érkezése egy zenekarba mindig új lendületet hoz magával, ezért új lehetőségként kell felfogni.

Gyuricza Ferenc

A Dunántúl legjobb blues zenekarának tartott zalaegerszegi Shabby Blues Band vezetője, a szájharmonikás Kránitz Tóni mondja mindezt annak kapcsán, hogy tavaly év végén Simon Zoltán személyében ismét új énekest avattak. Az együttesből Gál Szabolcs távozott, aki a jövőben csak a Hard Chords nevű zenekarával kíván dolgozni.

– Szabolcs néhány évet töltött csupán a zenekarban, de az meghatározó időszak volt a Shabby Blues Band történetében – mondja az együttes vezetője. – Vele készült a Bluesvadász című album, amelynek a szövegeit is jórészt ő írta. A tagcserével sem a koncepció, sem a hangzás nem változik, továbbra is két énekessel dolgozunk, Angyal Tibor, vagyis Angie maradt a csapatban.

A Shabby Blues Band aktuális felállása. Balról Kovács Barna (dob), Gedeon Attila (gitár), Németh Attila (basszusgitár), Simon Zoltán (ének), Angyal Tibor (ének), Kránitz Tóni (szájharmonika). Fotó: A szerző

A Shabby Blues Band dalainak egy részét kifejezetten két énekhangra írták, a témákat most újra felosztják egymás közt a frontemberek. Angie a klasszikus blues-vonalat képviseli, Zoli pedig a maga baritonjával új színt hoz a zenekarba. Ugyancsak újdonság lesz a csapatnál, hogy állandó vendégzenészként a nagyobb koncerteken a gitáros Horváth Tibor is színpadra lép.

– Tibi alapvetően rockgitáros, de óriási technikai tudással rendelkezik, s ismeri valamennyi műfajt – mondja róla Krónitz Tóni. – Néhány éve magánéleti okok miatt a blues felé fordult, ekkor vetődött fel bennem, hogy dolgozhatnánk együtt. Nem csak zenészként, dalszerzőként is számítunk rá, hiszen 2016 szeptemberében, a Shabby Blues Band megalakulásának 25. évfordulóján új lemezzel jelentkezünk. Eddig két olyan dalt vettünk fel a repertoárba, amelyek majd ezen az albumon szerepelnek, s az egyiket éppen Tibor írta.

A Shabby Blues Band vezetője szerint az általuk kedvelt műfaj ma nagyon nehéz helyzetben van Magyarországon. A rádiókban és tévékben egyáltalán nem szerepel ilyen stílusú zene, az újságok is ritkán foglalkoznak velük, így a régi blueszenészek többsége már feladta a küzdelmet.

– Tavaly olyan nagy hazai rendezvényeken szerepeltünk, mint a Rockmaraton, az Alfa vagy akár a Pannónia fesztivál – folytatta a szájharmonikás. – Ezeken 100-200 fellépő is megfordult, blueszenekar azonban csak kettő, a Deák Bill Blues Band és mi. Ma már elvétve akadnak a műfajnak képviselői, a régiek vagy abbahagyták, vagy más stílusú zenét játszanak, vagy vegetálnak.

Kránitz Tóni szerint három nagy hulláma volt Magyarországon a blueszenének. Elsőként akkor élte a műfaj a virágkorát, amikor a Hobo Blues Band a Kőbánya blues című dalával rukkolt elő. A második nagyobb hullámot Gary Moore és a Still Got The Blues című album idézte elő, míg a harmadik csúcspontot a Pocsolyába léptem című Ölveti Blues Band dalnak köszönhetik a stílus kedvelői, ez utóbbit a Takáts Tamás Dirty Blues Band tette népszerűvé. Azt, hogy lesz-e negyedik hullám, ma megmondani nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!