Kultúra

2015.01.13. 13:18

Aranytorkúak dalköre - Szeretik a magyar nótát

Gyékényes – „Szeretjük a magyar nótát, tudja meg mindenki, amikor a hegedűhúr a fülünkbe zengi.” A mottó, mely már kilenc éve összetartja a Gyékényesi Nótakör és Hagyományőrző Egyesület tagjait, akik változatos nótacsokraikkal Zala megyében is komoly népszerűségnek örvendenek.

Benedek Bálint

- Egy hegyi pincénél tartott, finom borkóstolással egybekötött jó hangulatú nótázással indult a történetünk – fogalmazott Horváth Sándor alapító tag. – A hirtelen fellángolást, azonban hamar tettek is követték, a hegyhátak valamint a környék legjobb aranytorkú énekeseit gyűjtöttük össze. Sokakat meglepett a megkeresésünk, de a jó hangulat miatt szívesen csatlakoztak. Néhányan időközben az elfoglaltságaik miatt elhagytak bennünket, ám bármikor visszatérhetnek, tárt karokkal fogadjuk őket. Ahogy a fiatalokat is, hiszen a hagyományok továbbadásához rájuk is szükség lesz.

Gyakran fellépnek Zalában is a gyékényesiek. Berlász Géza (balról), Horváth József, Kisiván István, Teszlák János, Horváth Sándor, Horváth János, Pálfy István, Kisiván Pál. Fotó: Benedek Bálint

Az együttes repertoárja rendkívül színes: első és második világháborús dalok, hallgatók, csárdások, betyárnóták éppúgy szerepelnek, mint bordalok és népdalok. A közönség visszajelzéseiből érzik, hogy jó úton járnak és a fellépéseik miatt gyakran átlépik a megyehatárt, sokszor szerepelnek Zalában. Emlékezetes fellépéseik voltak már többek között, Murakeresztúron, Zalaapátiban, Fityeházon, de a nagykanizsai sörfesztiválon is vastapsot kaptak. Gyakran járnak nyugdíjas klubokba, ahol a hallgatókkal együtt éneklik a legnagyobb nótákat.

- Heti rendszerességgel összegyűlünk gyakorolni, ilyenkor egy pohárka bor mellett órákig tökéletesítjük a dalokat – folytatta. – A többségnek van egy kis pincéje a gyékényesi hegyen, ahol némi finom nedűt is készít. Ilyenkor abból is kóstolunk, közben pedig hamar megerednek a nyelvek és messzire száll az ének.

Az alapító tag úgy érzi, hogy az eltelt kilenc év alatt összekovácsolódtak, ezt mutatják a versenyek, melyeken időről időre részt vesznek. A „Népek tánca, népek zenéje" elnevezésű fesztivált évek óta más városban rendezik meg. A gyékényesiek először két éve, Harkányban szerepeltek sikerrel, akkor az énekkar kategóriában aranyminősítést szereztek, míg tavaly Szegeden a legmagasabb, kiemelt arany oklevéllel gazdagodtak.

- Vezetőnk nincs, a demokrácia erejében hiszünk, s talán a közös szívdobbanás visz előre bennünket – tette hozzá az alapító tag. – Nincs két egyforma fellépésünk, a harmonika játékával színesítve igyekszünk felfrissíteni a programunkat. Egyik tagunk, Horváth József különösen lelkes, ugyanis egyéni nótaéneklési versenyen is szerepelt már, sőt egy televíziós show műsorban is a szakértő zsűri elé léphetett.

A nyolcfős gyékényesi nótakör tele van tervekkel, s céljaik megvalósításához gyakran pályáznak, ezúttal új fellépő ruhát és számítógépet szeretnének. Horváth Sándor hozzátette: legalább 300 dalt elénekeltek már, így egy lemez kiadásán is gondolkoznak, ebben az évben pedig tovább emelnék a tétet: a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) minősítését is megszereznék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!