Kultúra

2015.01.07. 13:55

Ki fél a sötétben?

Zalaegerszeg - E napokban A csillagszemű juhász című zenés bábjáték kínál élményt a gyerekeknek a Griff Bábszínházban, ám az évad során még három további darabbal rukkol elő a társulat.

Magyar Hajnalka

E napokban az Ecsedi Erzsébet által rendezett A csillagszemű juhász című bábjáték szerepel a műsoron, de már javában próbálják a következő darabot. Képünkön Medgyesi Anna és Szilinyi Arnold. Fotó: Pezzetta Umberto

Az első produkció premierjét január 23-án tartják, már javában zajlanak az előkészületek, a próbák. Ekkor Mosonyi Alíz Illemtan gyerekeknek című meséjét mutatják be, sík bábokkal és élő szereplőkkel. Az illemkódex ma már nem olyan szigorú regula, mint volt egykoron, de ettől még minden gyereknek tudnia kell, hogy mit engedhet meg magának. A keszthelyi születésű Mosonyi Alíz könyve gyöngyszem ebben a műfajban. Úgy tanít meg kezet mosni, orrot fújni, köszönni, kedvesen bánni a vendégekkel, figyelni a tanítóra, ember módjára viselkedni a terített asztalnál, vendégségben és játék közben, hogy mindezzel nem kioktatni akar, inkább tanítani és szórakoztatni. Együtt nevethetünk azokon, akik a függönybe törlik a kezüket, a ruhájuk ujjába fújják az orrukat, az asztal alá bújnak a vendégek elől, ebédnél villával vakarják meg a fejüket, verekszenek, csípnek és harapnak. Mindezen kedves jelenetek egy nagymama múltidéző meséi jóvoltából elevenednek meg a Griff sok humorral fűszerezett produkciójában, amit Székely Andrea, a veszprémi Kabóca Bábszínház igazgatója rendez.

A következő bemutató február 27-én esedékes, ekkor Jill Tomlinson A bagoly, aki félt a sötétben című meséje kínál élményt. A népszerű angol szerzőnő nevéhez vagy fél tucatnyi állatos történet fűződik, amelyek mind arra szolgálnak, hogy a gyerekek megtanuljanak eligazodni a világban, s leküzdjék esetleges szorongásaikat. Írt mesét a cicáról, aki nehezen talált haza, a gorilláról, aki az apukájára akart hasonlítani, de a mindenre kíváncsi pingvinről is. A fiatalon, 45 évesen elhunyt szerző sclerosis multiplexben szenvedett. Betegsége miatt írni sem tudott, így az általa kitalált történeteket rokonai jegyezték le. A kis gyöngybagolyról szóló meséje a sötétségtől való félelem leküzdésében segítheti a gyerekeket. Mégpedig olyan jó eredménnyel, hogy Angliában terápiás kezeléseken is bevetik. A mesebeli kisbagoly kalandos úton szabadul meg félelmeitől. Vándorlása során találkozik egy kisfiúval, aki elmondja, azért jó a sötétség, mert gyönyörűvé teszi a tűzijátékot; egy idős nénivel, aki azért kedveli a homályt, mert elfedi a ráncait s előhozza az emlékeket; egy csillagásszal, aki nem látott még szebbet az éjszakai égboltnál, és így tovább... A darabot a Blattner-díjas Szívós Károly rendezi.

Az évadot klasszikus magyar népmese zárja, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, amit Halasi Dániel és csapata állít színpadra március végén. A rendező és alkotótársai, Tóth Réka Ágnes (szövegkönyv), Paráda Zsolt (díszlet- és bábtervező), valamint Monori András (zeneszerző) már az előző évadban bemutatkoztak Zalaegerszegen, akkor a Rigócsőr király című mesét vitték színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!