Kultúra

2014.12.04. 10:36

Egyszer volt, hol nem volt - Nyakasné Túri Klára munkáját kitüntetéssel ismerte el a bábosok egyesülete

Zalaegerszeg - A Kacsa Kázmér, majd a Bajazzo csoport élén nemzedékek bábjátékos élményeit alapozta meg Nyakasné Túri Klára. Azóta több évtized telt el, ám a szakma mégsem feledkezett meg róla.

Magyar Hajnalka

Nemrégiben ugyanis Mészáros Vincéné Díjjal tüntette ki a Magyar Bábjátékosok Egyesülete.

– Boldoggá tesz, hogy ennyi idő után is eszükbe jutottam, 88 évesen már nem igazán számít ilyesmire az ember... – mondja derűsen Nyakasné Túri Klára. – Az a leginkább megható az egészben, hogy több mint húsz éve nem játszom, nem vagyok már  „forgalomban", és mégis erre méltattak. Az ünnepségre sajnos nem tudtam elutazni, így aztán postán kézbesítették számomra a becses csomagot, amiben egy szép hollóházi porcelán plakett és egy nagy oklevél rejtőzött.

Az indoklás szerint a pedagógiai bábjátszás területén felmutatott szellemi és gyakorlati eredményeivel, maradandó értékteremtő munkájával, tanítványait, kollégáit önzetlenül segítő magatartásával vált érdemessé az elismerésre. Mészáros Vincéné a bábjáték óvodai meghonosításának úttörője volt, az ő életműve előtt tiszteleg az egyesület a tíz éve alapított díjjal.

Nyakasné Túri Klára a hollóházi plakettel, az oklevéllel és az utolsó bajazzóval. Fotó: Katona Tibor

Klára neve három évtizeden át jelentett egyet Zalában a bábozással. Először a kicsik számára alapított csoportot, a Kacsa Kázmérben általános iskolás gyerekek játszottak. Aztán, ahogy felnőttek a bábosai, s persze mások is csatlakoztak, megalakította a Bajazzo csoportot, aminek az Ifjúsági Ház volt a bázisa. Akkoriban nagy szenzációnak számított, hogy fekete színházi produkciót is bemutattak, fluoreszkáló bábokkal.

– Öröm és boldogság volt, hogy játszhattunk, határtalan lelkesedés éltette a csapatot – emlékezik. – Miután megszűnt a Bajazzo, a legidősebb dédunokám osztályában, az Eötvös-iskolában vezettem még négy éven át bábjátékos csoportot, mert megkért rá a tanító néni. Aki nem mellesleg egykori bábosom volt.

Zalaegerszeg hivatásos bábszínházával, a Griffel nem tart kapcsolatot. Az indulásnál lett volna kedve valamiként bekapcsolódni a munkába, de akkor nem úgy alakultak a dolgok.

Kertvárosi lakásában egyetlen bábot őriz, a legutolsót, amit a Bajazzo feloszlása előtt készített. Ennek is majd húsz éve már.

– A karácsonyi búcsúfellépésünkre született meg ez a báb, persze egy bohócot ábrázol. Ezt az egyet tartottam meg a sok közül. Ha ránézek erőt merítek belőle, s eszembe jut, hogy egyszer volt, hol nem volt.

S ha már eszébe jut, hát le is írja. Nyakasné Túri Klára ugyanis papírra veti életét, már 120 oldalnyi kézirat gyűlt össze.

– Az én életem attól válik érdekessé, hogy benne van az egész bábos múlt, a József Attila Könyvtár története, a sok utazás, de még az 1872-ben született nagymamám kora is megvillan. Ez a hosszú élet egyik nagy adománya, sok mindenre vissza tud emlékezni az ember. Édesanyám is szép kort ért meg, ő is sokat mesélt a családról, amit én most továbbadhatok.

Klára életében, a család, a bábozás és a könyvtár mellett akad még egy mozgató rugó, az pedig Keresztury Dezső személye. A vele kapcsolatos emlékek sem maradhatnak ki az életrajzból.

– Életében 15 éven át mellette dolgoztam, jártam fel Pestre, vagy ő jött Egerszegre, gondoztam a könyvtárát, gyűjtöttem a vele kapcsolatos dokumentumokat. Halálát követően ugyanennyi évig ápoltam a hagyatékot. A jánkahegyi Keresztury házban, amelyhez ő is nagyon ragaszkodott, ahányszor csak beléptem gyertyát gyújtottam, s mindig ott éreztem a szellemét. Máig itt él bennem az a sok szállóige, szellemes megjegyzés, amit tőle hallottam. Ezeket mind leírom. Ha valamiért búsultam, s lógattam az orromat, mindig úgy vigasztalt: „Föl a fejjel Klára, föl a fejjel, amíg van..." Ha valakit kétszínűnek tartott, azt így illette: „Na, ő is elmehetne akárki kenyerére vajnak..."

Keresztury Dezső édesapjának – aki Zalaegerszeg polgármestere volt 1915 és 18 között – írásait ugyancsak összegyűjtötte.

– Egy kötetre való természettudományos és szépirodalmi írás gyűlt össze, a legváltozatosabb témákban. Dr. Gyimesi Endre írt hozzá előszót. Illő volna kiadni, hiszen dr. Keresztúry József az egyetlen volt egerszegi polgármester, akiről még nem jelent meg valamiféle kiadvány.

Klára életrajza számítógépen születik, e-mailben levelez és fent van a közösségi oldalon. Úgy látszik, aki gyerekek számára tetsző dolgokat művel, örökre fiatal marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!