Kultúra

2014.11.09. 12:37

Kitüntetések a régmúltból

A HSMK előcsarnokában vasárnap Hadi és polgári kitüntetések és érdemrendek Magyarországon című kiállítás nyitotta az őszi érembörzét. A numizmatikáért rajongók országos találkozóján a dunántúli gyűjtők mellett még Salgótarjánból is érkeztek.

Benedek Bálint

- A gyűjtemény minden egyes darabjának történelme van, s ettől még inkább beszédes a tárlat – mondta megnyitójában dr. Zsoldi Zoltán gyűjtő. – Az első világháború 100. évfordulója alkalmából olyan kitüntetések kerültek a vitrinekbe, melyek egykor komoly értéket képviseltek. Egyik-másik olyan szép, hogy akár ékszerként is megállnák a helyüket.

Dr. Zsoldi Zoltán saját rokonaitól is hallott különféle háborús történeteket, melyek azt erősítették benne, hogy bizony a katonákat hősiességükkel akár a fronton is kitüntették. A tárlaton az első világégéstől, az 1956-os forradalom után átadott elismeréseket lehet látni. Sőt szerepelnek olyan ritkaságok is, mint a Munkásparaszt hatalomért járó elismerés, amiért az kitüntetettet családja nem csak jól élt, de az illetőt az egyetemre is azonnal felvették. Farkas István a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete nagykanizsai csoportjának vezetője is csodálattal beszélt a kiállításról, melynek darabjai éremgyűjtőktől származnak.

Azonban sokakat nem csak a kitüntetések vonzottak, Bátori Péter például a fővárosból érkezett, s a Nemzeti Bank által kibocsátott érmékre vadászott, sikerrel. Szerinte Nagykanizsa országosan elismert helyszín valamint kiváló lelőhely a numizmatikáért rajongók számára. Farkas István szervező ezt azzal magyarázta, hogy már közel harminc éve felkerültek az éremgyűjtők térképére. A kanizsai Steinhardt László a numizmatikai társaság tagjaként örül, hogy ennyi érdeklődőt vonz ez a szép hobbi. Szlovén barátja, Koren Franc gyakran jár át a találkozóra, hiszen a pénzérmékről kiderül, hogy egykor azonos országba tartoztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!