Kultúra

2014.11.26. 16:25

Karácsonyi misztériumjáték a Griff Bábszínház adventi műsorán

Zalaegerszeg - Az adventi készülődés jegyében karácsonyi misztériumjátékot tűzött műsorára a Griff Bábszínház. A bemutatót pénteken 17 órától tartják.

Magyar Hajnalka

A Szállást keres a szent család című produkciót Nagy Kopeczky Kálmán, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtagozatának művészeti vezetője rendezi, visszatérő vendégként.

Szilinyi Arnold, Báthory Gábor, Medgyesi Anna, Benkő Zsuzsanna, Nagy Karina és Farkas Attila. Fotó: Pezzetta Umberto

– Nálunk, Székelyföldön még élénken él a szállást kereső szent család hagyománya, s örömmel hallottam, hogy Göcsejben is ápolják egyik változatát – kezdi a rendező. – Lényege, hogy a családok egymáshoz elvisznek egy megáldott szent család képet és elmondanak közösen egy imádságot. Ez a családokat összekötő, a gyermekáldás fontosságát hangsúlyozó szokás ihletett az előadás létrehozására. Nem hagyományos bábjátékot látnak a nézők, hanem élő szereplős darabot, amely azonban a bábszínház érzelmi síkon ható eszközeivel jeleníti meg három bibliai család életét.

Az első emberpár, Ádám és Éva bűnbeesése indítja a történetet, majd Szent Anna és Joachim, Erzsébet és Zakariás, valamint Szűz Mária és Szent József, vagyis a szent család története elevenedik meg, életük megpróbáltatásaival és örömeivel együtt.

– Advent időszaka lehetőség, hogy megnyissuk a szívünket arra, hogy a szent család, a megváltás beleköltözzön – folytatja Nagy Kopeczky Kálmán. – A karácsony nagy titka, hogy évről évre lehetőséget kínál rá, hogy megszülessen bennünk a szeretet. Ez a lényeg, nem az ajándékok hajszolása.

A darab szövege a Bibliából merít, a rendező meggyőződése szerint mégis könnyen utat talál a gyerekekhez, ugyanis az emocionális töltés és a jelenidejű játék átélhetővé teszi.

– Nem a gyerekek értelmére akarunk hatni, hanem az érzelmeire. Pontosan érzékelik majd a szöveg tartalmát, eljut a lelkükhöz, hiszen a Biblia archaikus nyelvezete sokkal plasztikusabban fejez ki dolgokat, állapotokat, mint korunk elsilányult szavai.

A színpad közepén életfa áll (látványtervező Balázs Gyöngyi), amit körbevesznek a nézők, ezáltal is közelítve az üzenetet a befogadókhoz. A darabban Medgyesi Anna, Nagy Karina, Báthory Gábor, Farkas Attila és Szilinyi Arnold mellett láthatjuk a már elszerződött Benkő Zsuzsát is, aki szabadúszóként dolgozik a fővárosban, de örömmel tett eleget a társulat hívásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!