Kultúra

2014.11.12. 11:00

Fekete Dániel képregényrajzoló a Széles Mosoly születéséről

Zalaegerszeg - A legtöbb magyarnak a manga szó keveset mond, legfeljebb nagy szemű lányok és erőszakos képregények jutnak eszünkbe róla.

Rákos Bianka

Fontos tény azonban: a szó mögött sokkal több van mint gondolnánk, nem lehet véletlen, hogy Japán új ,,exportcikke" rövid idő alatt sikeres lett a világ számos pontján, köztük kis hazánkban is.

Sajnos itthon a japán képregény piaca még gyerekcipőben jár, de Amerikában, valamint Európa nagyobb országaiban már lassan több évtizede hódít. Legtöbbje, a tévhitekkel ellentétben, nem a céltalan erőszakról szól. Rengeteg komoly mondanivalóval bíró, vidám és romantikus, sőt még erotikus kiadvány is létezik. A formátum sikere hatalmas, és nem is kellett hozzá sok idő hogy a Japánon kívül élő tehetségek is előálljanak manga stílusú képregénnyel. Magyarországon az egyik első ilyen alkotó a veszprémi Fekete Dániel, aki az idén debütált Széles Mosoly című kötetével a 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon. A minap online beszélgettem a szerzővel.

– Hét vagy nyolc éve kezdtem el beleolvasgatni a népszerű Naruto című mangába. Eleinte zavart a fekete-fehér képi világ, de hamar hozzá szoktam a színben ingerszegény, viszont látványban annál inkább bővelkedő stílushoz. – mesélte a műfajjal való találkozását Dániel. Az olvasást alkotás követte, végül elkészítette, az interneten, de leginkább a manga szubkultúrán belül híressé vált Egy Akatsukis Élete című animációs sorozatát, amit a már említett Naruto paródiájának szánt. A videókat saját maga rajzolta számítógéppel, képkockáról képkockára, de elmondása szerint már abban az időben foglalkoztatta egy saját képregény ötlete is.

A Széles Mosoly című Fekete Dániel képregény első kötetének címlapja

– A Széles Mosoly egy hosszú évek óta érlelődő projekt. Az általános iskolám falára festve is szerepel egy karakter kezdetleges formája. Annak idején az Egy Akatsukis Élete készítése alatt is sokszor járt az agyam a Széles Mosoly sztorijának kialakításán. A történetet nehezen tudom a megszokott módon vázolni, ugyanis leginkább a karakterekre koncentrál. Az ő jellemük a vezérszál, az ő tetteik alakítják a cselekményeket. Próbálom benne azt sugallni, hogy a világunkban nincs élet életrevaló tettek nélkül. Nem vagyok szájbarágós típus, szeretek feldobni magas labdákat, hogy legyen az olvasó is része a történetnek, és hadd mozgassa meg a fantáziáját az egyébként önmagában sem fantáziaszegény világom. A színes, pörgős, részletgazdag környezet ugyan a fiatalabb korosztálynak kecsegtető, azonban a rejtett mondanivaló inkább az idősebbek felé görbíti a kacsacsőrt.

Fekete Dániel vitathatatlanul tehetséges, egyedi humora és dinamikus rajzai sokak kedvencévé váltak már paródia sorozata idejében, így nem véletlen hogy első képregényét nagy érdeklődés kísérte. Sok kritikai blogon dicsérték, és az első szám példányait hamar elkapkodták.

– A visszajelzések szerencsére nagyon pozitívak. Aki az Egy Akatsukis Élete idejében megismerte a stílusomat, tudja, mit várhat tőlem. Ha a Széles Mosolyba már tapasztalt „veteránok" vágnak bele, akik többnyire azt kapják, amit várnak.

Fekete Dániel reméli, kitart saját lelkesedése, és az olvasói érdeklődés is

Bár a mangák bevallottan nagy hatással voltak a munkájára a szerző szerint a Széles Mosoly mégsem nevezhető egészen annak.

– Már csak a színes mivolta miatt sem. Továbbá, úgy vélem, a manga addig manga, amíg japán. Én magyar vagyok, így csak képregényt tudok gyártani. Persze fellelhetők mangákra jellemző vonások a Széles Mosolyban, lévén évekig egy másikat parodizáltam, így értelem szerűen nehéz elszakadnom bizonyos elemektől. – tudjuk meg.

Dániel nemrég két folytatással is elkészült, és további komoly tervei vannak a jövőre nézve.

– A fejemben felgyülemlett cselekményeket már méteres papiruszként gurítanám szét a padlón, ha tehetném. Nagyon sok dolgot szeretnék kivitelezni a képregényen belül. Remélhetőleg sem a lelkesedésem, sem az olvasók érdeklődése nem lankad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!