Kultúra

2014.10.19. 15:00

Befejeződött az idei Kapunyitogató sorozat

Kót – Kézműves foglalkozások, hagyományőrző tevékenységek, illetve kulturális bemutatók egyaránt helyet kaptak a Kapunyitogató programsorozat állomásain.

Gyuricza Ferenc

Az idei utolsó rendezvényre szombaton került sor a muravidéki Kóton, az egyik legkisebb lélekszámú muravidéki településen került sor. Mint azt a programsorozatot szervező Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei irodájának vezetője, Konczér Katalin érdeklődésünkre elmondta: ezúttal a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel együtt választották ki a helyszínt.

A szombati programon Fticsár Ines-nek (balra) és Cseke Tímeának Dulics Margit mutatta meg a kosárfonás mesterfogásait. Fotó: Gyuricza Ferenc

– Olyan településeket kerestünk, ahol valamikor aktív volt a közösségi élet, hiszen a Kapunyitogatónak egyik célja éppen ennek a kulturális vagy közösségi aktivitásnak a felelevenítése volt – magyarázta Konczér Katalin. – A Muravidéken a 120 lakosú Kót mellett így Radamosban szerveztük meg a programot, s mind a két helyen nagyon kedvező volt a fogadtatása. Radamosban már fel is vetődött egy új kulturális egyesület megalakítása, míg a kótiak a szomszédos Kapcával és Felsőlakossal összefogva gondolkodnak hasonló szervezeten.

A szombati Kapunyitogató egy kiállítás, a helyi halászati tevékenységet, illetve a molnárok életét és munkáját egyaránt bemutató tárlat megnyitójával kezdődött. Ezt követően kézműves programok, játszóház, helyi ételek kóstolója, gyógynövényismereti előadások, kulturális bemutatók, valamint hagyományőrző tevékenységek – köztük íjászat is – várták az érdeklődőket. Sokan kipróbálták a kosárfonást, ennek egykor komoly hagyománya volt a Muravidéken.

– Többen is úgy jöttek hozzánk, hogy szoktak ők is kosarat fonni, de már egyáltalán nem foglalkoznak vele – tudtuk meg a foglalkozást vezető Dulics Margittől. – A fiatalok és a gyerekek számára pedig az újdonság varázsa jelentette a fő motivációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!