Kultúra

2014.09.15. 15:55

Táncdalos hévízi időutazás

Hévíz - Koczpek Enikő nyerte a Hévízi Dal Fesztivál döntőjét, s ő aratta a közönség körében is a legnagyobb sikert. A Batykon élő fiatal tehetség Máté Péter Most élsz című dalával nyűgözte le hallgatóságát.

Varga Lívia

A tíz döntős Presser Gáborral közösen lépett fel a Magyar Dal Napja megnyitóján. A dalfesztivált és a közönségdíjat végül Koczpek Enikő nyerte el. Fotó: Szántó Endre

Koczpek Enikő nyerte a Hévízi DalFesztivál döntőjét, s ő aratta a közönség körében is a legnagyobb sikert. A fiatal tehetség Máté Péter Most élsz című dalával nyűgözte le hallgatóságát.

A tavasszal útjára indított versengésre összesen közel százan neveztek, sokan a megye határain túlról érkeztek.

- Idén márciusban hirdettük meg a versenyt azzal a céllal, hogy, amennyiben elnyerjük a magyar dal fővárosa címet, ezzel a produkcióval zárjuk majd a programsorozatot - bocsátja előre Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ megbízott vezetője.

Bebe. Fotó: Szántó Endre

A terv megvalósult, a döntőt vasárnap este tartották. A nagyparkolóban felállított színpadon tíz versenyző mérte össze tudását a zsűri előtt, amelynek Náray Erika, Somló Tamás, Karácsony János és Poór Péter mellett a hévízi gyökerekkel bíró operaénekes, Berényi Andrea és a rádiós műsorvezető Kalapos István is tagja volt.

- Mivel ez a produkció volt a magyar dal napjának hévízi csúcspontja, mindenképpen szerettük volna, ha a zsűriben az LGT-ből is helyet foglal valaki. Nagyon örültünk, hogy Somló Tamás és Karácsony János is elfogadta felkérésünket.

A tehetségkutatóra kizárólag a táncdalfesztiválok valamelyikére íródott szerzeménnyel lehetett nevezni, a versenyzők egy listából választhatták ki favoritjukat. Az elődöntőre viszont már a zsűri javasolt mindenkinek dalt, amit élőzenés kísérttel kellett előadniuk a versenyzőknek.

- Az elődöntők során és a döntőben is az Abrakazabra zenekar kísérte a versenyzőket, sőt, a döntő szünetében a zsűri tagjait is, akik szintén dalra fakadtak. Nagyon sokféle korosztály nevezett a megmérettetésre, a fiatalabbak közül sokan nem is ismerték ezeket a dalokat, a többség viszont fejből fújta szinte az összeset - folytatja Hermann Katalin.

- Köszönöm a városnak és a szervezőknek, hogy nem egy karaoke show-val álltak elő, a zenekar ugyanis nagyon megemelte a rendezvény színvonalát. Örülök, hogy elvállaltam a zsűrizést, és itt lehettem Hévízen - fogalmazott Náray Erika.

Az esős idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a döntőre, sőt, az indulóknak saját szurkolótáboruk is volt. A versenyzők feszültségét az est házigazdája, a Back II Black frontembere igyekezett oldani.

A zsűri. Fotó: Szántó Endre

Az eredményt Poór Péter ismertette, Náray Erika indokolta, a helyezetteknek járó pénzjutalmat pedig Hermann Katalin adta át.

Elsőként a közönségdíjra derült fény: a verseny Facebook-oldalán Koczpek Enikő gyűjtötte a legtöbb lájkot, több mint 1200-at. A harmadik helyezett a hévízi kötődésű Farkas Szabina lett, a dobogó második fokára a budapesti Magyar Viktória állhatott.

- Ezen az estén a zsűri véleménye megegyezett a közönségéével: a dalfesztivál nyertese Koczpek Enikő - jelentette be Poór Péter.

Náray Erika pedig leszögezte: nemcsak a döntőbeli teljesítményt vették figyelembe, s az egész versenyt tekintve Koczpek Enikő nagy utat tett meg, ráadásul a döntőben szinte teljesen hibátlan produkciót nyújtott.

Koczpek Enikő

- Egy Hévízen dolgozó barátnőm hívta fel a versenyre a figyelmemet - mesélte a Batykon élő nyertes, aki ez idáig csak otthon és barátok előtt énekelt, így ez volt az első alkalom, hogy megmérettette magát.

- Nagy megtiszteltetés volt ilyen neves zsűri előtt fellépni, ráadásul az Abrakazabra zenekarral, először fel sem fogtam, hogy én nyertem. A jövőben, munka mellett, szeretnék komolyabban is foglalkozni az énekléssel, és képezni magam.

Koczpek Enikő

- A dalfesztivál egészét tekintve vegyes volt a társaság, előfordult néhány gyengébb produkció is, de a legtöbb fellépő tehetséges volt - értékelt Poór Péter. - Néhány énekes hallatán felmerült bennünk a kérdés: hol voltak idáig ezek a fiatalok. Én nagyon élveztem az egész műsort, mert felidézte bennem a régi táncdalfesztiválokat, amelyeken még fellépőként vettem részt. Kívánom, hogy ezek közül a versenyzők közül is legyenek olyanok, akik ezt a pályát választják. Sok sikert nekik.

Bár a dalfesztiválnak vége, a döntősökkel minden bizonnyal sokszor találkozhatunk még, hiszen mint Hermann Katalin elmondta: fellépési lehetőséget biztosítanak számukra.

- A terveink szerint nagyzenekarral, nagyszínpadon, profi koncerten is bemutatkozhatnak majd a most felfedezett tehetségek - ígérte az igazgató, hozzátéve: a döntősök számára az is hatalmas ajándék volt, hogy a Magyar Dal Napjának hivatalos megnyitóján Presser Gáborral közösen, az ő zongorajátékára énekelhették el az Illéstől Az utcán, az LGT-től pedig a Neked írom a dalt című klasszikusokat.

Kapcsolódó cikk:

Magyar Dal Napja Hévízen - galériával, videóval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!