Kultúra

2014.08.26. 11:08

Oszlopfaragó táborral zárul a nyár a Népművészeti Alkotóházban

Herman Ottó, a neves természettudós tiszteletére faragnak emlékoszlopot a keszthelyi Népművészeti Alkotóház táborában.

Keszey Ágnes

A Goldmark Károly Művelődési Központban működő helyi fafaragó szakkör tagjai és meghívott alkotók vesznek részt a fafaragó táborban.

- A keszthelyi Helikon parkban állt egy emlékoszlop Herman Ottó tiszteletére, ez azonban elkorhadt- ezt pótoljuk a most készülő, formailag hasonló alkotással. Tulipános és csillagos osztásokkal faragott oszlopot készítünk, tölgyfából, melyen rajta lesz Herman Ottó neve, születésének és halálának éve, melynek idén decemberben lesz a száz éves évfordulója – mondja a Népművészet Mestere címmel kitüntetett Bereczky Csaba táborvezető.

Míg ketten az emlékoszlopot faragják, kicsit távolabb néhányan egy fatörzset tiszítanak, a szíjács részt távolítják el. Ebből a fából majd később egy stilizált pásztorbot készül. A tábor egyik meghívott vendége, Horváth Lajos pedig egy pásztorszobrot farag, mely majd az Alkotóház udvarán lel otthonra.

- Évtizedeken át voltam a keszthelyi fafaragó szakkör tagja, de már régóta Balatonfőkajáron élek. Kiállításokra, eseményekre visszajárok. Édesapám pásztor volt, tőle tanultam faragni, igyekszem méltó utódja lenni. A szobrot az itt eltöltött évek emlékére, és Édesapám tiszteletére készítem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!