Kultúra

2014.08.15. 15:00

Csingahegyi Napok - Tündérvölgyben alkottak

Siklott a véső és pattogott a forgács, mézeskalács kellemes illata lengte be a birtokokat. Homokkomárom szőlőhegyén nyolcadik alkalommal szervezték meg a Csingahegyi Napokat, ahol négy napon keresztül fafaragók, bőrösök, kovácsok és mézeskalács készítők együtt alkottak.

Benedek Bálint

Tislér Zoltán fafaragó, a művésztelep megálmodója szerint barátaival néhány napra lelassítanak és megállnak, hogy együtt alkothassanak. Tizenegy helyszínen kínáltak időutazást, s akik ellátogattak, testközelből láthattak többek között kovácsolást és íjászbemutatót is. Ugyan a társaság nyolc éve összetartó, ám nem zárkóznak el az új tagok befogadásától sem, ezúttal egy értékes népi hagyomány, a mézeskalács készítés került a középpontba. A formázás és sütés érdekes fortélyait, Keppel Juliannától leshették el az érdeklődők, aki a hagyományos ütőfás módszer lényegét is felvázolta.

- A fafaragók különféle sablonokat készítettek, ebben óvatosan elterítettük a tésztát és ha az felvette annak alakját tepsire helyezve kisütöttük – mesélte Keppel Julianna mézeskalács készítő. - Ezt a módszert egészen a 19. század közepéig használták, ám a hagyományok őrzése a mai napig fontos.

Egy másik birtokon Boa Endre fafaragó II. András szobrát faragta tölgyfából. Kicsit odébb Csávás Csaba alakította Héberes paraszt figuráját, míg Bedi László és Gombos Gyula pipás paraszt fejes kapu utolsó simításait végezte.

Tislér Zoltán ötletgazda mellett szintén alapító, a soproni Sarkady Antal iparművész a falu központjába készítette el Szent Antal festett szobrát. A Kolozsvárról származó férfi szerint, ha Erdélyre azt mondják, hogy tündérkert, akkor Homokkomáromra nyugodt szívvel lehet használni a tündérvölgy jelzőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!