Kultúra

2014.07.04. 13:35

Zalaegerszegen is kijárhattuk a Nézőművészeti Főiskolát

Zalaegerszeg - A II. Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál két hétre megoldotta a megyeszékhelyen élő színházrajongók nyárestéit. Szinte egyiket sem lehet ugyanis kihagyni. Szerencsére.

Magyar Hajnalka

Csütörtökön a Nézőművészeti Főiskola tanítványai lettünk. Tasnádi István groteszkjét Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László főszereplésével láthattuk. Ők, azaz Szagolnyák tanár úr, Vancsók Márió és Színházi Lacika a nézést tanította a publikumnak. A Nézőművészeti Kft-t, amely a darab színreállítója, 2009-ben alapította Mucsi, Scherer (Kapa, Pepe) és Katona László. Klasszikusok újraértelmezésével kísérleteznek és improvizációkból táplálkozó szövegek létrehozásával. A felnőtt közönség mellett feladatuknak érzik a fiatalok megszólítását is, ezért hoznak létre évről-évre tantermi előadást, írják szolid önajánlkozásukban.

Szóval: aktuális darabunk a közeli jövőben játszódik, amikoris már be van tiltva a színház. A közönség csúnyán viselkedett, muszáj volt. A nézőforradalom csatáit túlélt művészek belátják, a nézőt kell iskolázni, hogy megértse a darabokat. Hogyan? Minden módon. Nézni tanítani, hát az valami csuda. A játékosok visszafogottan erőltetik az interaktivitást, csak két nézőt citálnak a színpadra, hogy megmutassák az átlagos nézés nehézségeit, csak egyszer takarják le az egész nézőteret közönségestül fehér lepellel, csupán egy alkalommal hallgatják ki ügyes szerkezetükkel a gondolatainkat. Egyebekben láthatjuk a két tanár magánviadalát, ami a felszíni udvariasság mögött húzódik, elmerülhetünk az ütődöttnek tűnő Színházi Lacika magánszámaiban. Kitanulhatjuk a taps butító természetét, a katarzis mértékegységét, az elkéső néző sorok közti bekúszását. Hogy a végén kiderüljön, valóságos túlélőkészlettel felszerelt szkafanderben érdemes színházba menni, méghozzá a Carmina Burana áradóan fenséges hangjaira, hogy végre majd fizetést is kapjunk. Amiért lila agymenéseket hajlandók vagyunk a magunkévá tenni műélevezet gyanánt. Mert a színház szent és érthetetlen...

A játék eközben vérprofi, minden geg kimunkált, minden gesztus a helyén. Mégis mintha éppen most állna össze az egész. Katona László a szín felett áthúzó denevér után is úgy néz, de úgy néz... Mucsit például olyannyira hátbanézte, hogy hasraesett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!