Kultúra

2014.07.03. 13:00

Sörgyári fonat - Nyiratkozások a Kvártélyházban

Zalaegerszeg - Mint az aranyszőke női hajfonat, úgy kanyarog a Nyiratkozások történetfolyama Kéner Gabriella meséjében.

Arany Horváth Zsuzsa

Az eredeti cím megtévesztő, noha maga a 100 éve született cseh mester, Bohumil Hrabal adta a megfilmesítése után Sörgyári capriccióként híressé vált regénynek. Amely így, színpadra állítva valójában monodráma: a sörgyári gondnok, Franzin felesége, Maryska mondja el, mi minden esik meg vele, velük, míg lehiggad a forrongó vér, lecsendesedik a zabolázhatatlan ifjú női habitus.

A szegedi színház maroknyi társulata Kaj Ádám rendező vezetésével arra vállalkozott, hogy a szerteágazó történetfolyam e módon való tálalásával köti le a figyelmünket. Nehéz feladat jutott a főszereplőnek. Leginkább csak fénylő tónusú hangjával operálhatott a megyeszékhelyi Kvártélyház falai között, s bár két, nagyon szorgalmas, áldozatkész illusztrátort kapott Báhner Péter és Hodu Péter személyében, az általuk lejelzett jelenetek maguktól nem elevenedhettek meg.

Kötéltáncok. Maryska (Kéner Gabriella középen), Báhner Péterrel és Hodu Péterrel. (Fotó: Katona Tibor)

Az ifjú feleség, a rajongóan szerelmes férj, a szószátyár Pepin bácsi, a kisváros doktora, a fodrász és a többiek láthatatlan alakjának csak fel kellett kúsznia a színpadra. Hogy levegőt, atmoszférát kapjon a két világ határán imbolygó közép-európai monarchia, benne a letűnő vaskalaposság, az újdonságok iránti fogékonyság. Sokat segített ezügyben a kedd este később esőbe torkolló szél, amely szertartásosan fújta le a színpadról a nyitóképben összegyűrt újságlapokat, szinte megértve a rendezői vágyakat. Ami nem érte be a darabbeli kihívásokkal: ráadásként a XX. század közepi prágai néma, ámde lángoló forradalmat is előcitálta. Tegyük hozzá, nem tolakodóan, ízléssel, csak az értőknek. A rásegítő ötletek egyszerűségükben is megejtőek, szellemesek voltak: a múlt képi emlékei szisztematikusan kerültek a szereplők feje felett átívelő ruhaszárító kötélre, a folyékony dolgokat, vért, könnyeket apró színes sálak jelezték le, az emberi gyarlóságokat pedig bohóckellékek. Éreztük a sörgyári kémény imbolygását, a disznóölés fülledt melegét, a fodrász szalonjának illatát, a hajvágás és az orvosi vizsgálat erotikáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!