Kultúra

2014.06.24. 15:20

Ifjúsági levéltáros kutatótábor indul Gomilicán

Gomilica - A szlovén-magyar határ menti térség helytörténetének feltárását segíti elő a nemzetközi ifjúsági levéltáros kutatótábor, aminek kedden tartották megnyitóját.

Gyuricza Ferenc

Ez évben már 24. alkalommal kerül sor a több szempont alapján is egyedülálló kezdeményezésre, amihez öt levéltáros szakember mellett ismét 12 diák csatlakozott. A kutatási terület ezúttal egy kizárólag szlovénok által lakott muravidéki település Gomilica – a XIX. század végén ráakasztott magyar elnevezése szerint Lendvaszentjózsef –, továbbá Szécsisziget és Iklódbördőce. A dokumentumok összegyűjtése idén szlovén oldalon kezdődik, majd a résztvevők csütörtökön délután települnek át Magyarországra.

Babati Zoltán (jobbról) és dr. Paksy Zoltán, a Zala Megyei Levéltár munkatársai a kutatótáborban végzett munkához szükséges eszközöket osztják ki a diákoknak, Németh Gergőnek, Czilli Reginának és a Muraszombatról érkezett Mojca Zizeknek, Ana Gobec-nek és Nastja Kojic-nak. Fotó: Gyuricza Ferenc

A tegnapi ünnepélyes megnyitó alkalmával minden felszólaló a kezdeményezést, valamint az eddigi eredményeiket méltatta. Söveges-Lipovsek Gordana, a Maribori Területi Levéltár igazgatója úgy fogalmazott: a kutatótábor elméleti és gyakorlati szempontok alapján is egyedülálló, hiszen sehol máshol nincs példa arra, hogy egy héten keresztül egy adott földrajzi térség levéltári szempont alapján fontos dokumentumai után kutakodjanak, de azt is kihangsúlyozta, hogy a tevékenységük révén nemcsak értékes dokumentumokra, írásos forrásokra és fényképekre bukkanhatnak, de azok tulajdonosaiban is tudatosodik értékük, s megőrzésük fontossága.

Mindezek után Káli Csaba, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évszázad alatt milyen változások történtek a térségben, és ezek okán hányszor rajzolták újra a régió politikai térképét, Ivan Fras, a Maribori Területi Levéltár vezetője pedig a közös munkát és az összefogást emelte ki. A kutatótábor egyik ötletgazdája, dr. Göncz László történész, aki jelenleg a szlovén parlament nemzetiségi képviselője a születés körülményeire tért ki. Elmondta, 1991-ben harcok dúltak Lendva környékén, amikor az első egyeztető megbeszéléseket tartották, hiszen az akkor születő szlovén államot jugoszláv seregek támadták. A kutatótábor vasárnap fejeződik be a szécsiszigeti kastélyban megnyíló kiállítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!