Kultúra

2014.04.07. 09:45

Furfangos feladatokkal

Zalaegerszeg - Bonis Bona, a nemzet tehetségeiért díjjal tüntették ki kiváló versenyfelkészítő munkájáért Grófné Györkös Valériát, az Eötvös-iskola tanítónőjét.

Magyar Hajnalka

A tavaly alapított díj neve egy latin közmondásból ered, jelentése: jótól jót tanulni.

- A személyes megtiszteltetésen túl a díj léte is örömmel tölt el, hiszen nagyon sok olyan kollégával találkozom, aki rendkívüli energiával dolgozik a tehetséggondozásban. Ez a díj végre lehetőséget kínál arra, hogy a hétköznapok embereit is elismerjék kezdi a 34 éve dolgozó pedagógus, aki kategóriájában egyedüli tanítónőként vehette át az elismerést az alsós diákok matematika versenyekre való felkészítéséért. A jótól jót elv az én pályámat is végigkísérte, rengeteg jót tanultam kiváló kollégáimtól. Egyiküktől a kézművesség örömét, másikuktól a nehéz gyerekekkel való foglalkozás módját, a harmadiktól a tehetségek felkarolását. Iskolánk nyitott minden újra, szabad kezet kapunk, ami fontos, mert csak ilyen közegben lehet eredményeket elérni.

Grófné Györkös Valéria néhány elsős diákjával. Akadt, aki a fotózás helyett is a feladatlapot választotta (Fotó: Katona Tibor)

 

A díjat avval érdemelte ki, hogy tanítványai számos országos matematika versenyen szerepelnek az élmezőnyben, vagy épp az élen.

- Valahogy mindig találok az osztályomban tehetséges diákokat - folytatja Grófné Györkös Valéria. - Persze nem elég felfedezni a talentumot, utána rengeteg munka következik, de a gyerekeknek van hozzá kedvük, s a szülők hozzáállása is támogató.

A kicsik ugyanis szerencsére még nem tudnak róla, hogy a matematika mumus . Lebilincseli őket a benne rejlő játékosság, logika, már persze ha van, aki rányitja a szemüket az ebből fakadó izgalomra, élményre. Mondják is, azt szeretik, ha furfangos a feladat, mert akkor lehet rajta gondolkodni. Most éppen elsősei vannak, s osztályából több mint tízen járnak önkéntes matekszakkörébe. Amit akkor is szívesen vezetett, amikor még nem várták el a tanároktól, hogy a délutánokat is az iskolában töltsék. A hetvenes évek óta gyűjti a versenyfeladatokat, van tehát miből merítenie a saját gyártású gyakorlatsorokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!