Kultúra

2014.01.01. 15:05

Sikeres volt a csesztregi pávakör tavalyi esztendeje

Csesztreg - A legmagasabb rangú elismerésben, kiemelt arany minősítésben részesült a csesztregi pávakör a közelmúltban megrendezett Népek Tánca – Népek Zenéje elnevezésű országos versenyen.

Gyuricza Ferenc

A felmenő rendszerű sorozat döntőjét Harkányban tartották, ahol a csesztregi pávakör népdal kategóriában húsz versenytársával együtt mutatkozhatott be. Mint azt Molnár Ferencné, a dalkör művészeti vezetője lapunknak elmondta: két külön dalcsokorral szerepeltek, idősb Horváth Károly gyűjtéséből zalai katonadalokat, illetve Várnai Ferenc által lejegyzett huszárnótákat énekeltek el.

– Bár ünnepi alkalmakkor, így a falu karácsonyi műsorában más jellegű csokrokat is előadunk, ám valójában ezek a dalcsokrok állnak legközelebb a pávakörhöz – folytatta Molnár Ferencné. – A versenyen nagyon jól éreztük magunkat, hiszen ez egy változatosabb, sokszínű rendezvény volt, ahol több műfaj is képviseltette magát. A döntőre nagyon erős mezőny állt össze, ezáltal színvonalas programot láthattak a jelenlévők.

A megye egyik legsikeresebb népdal-együttese, a csesztregi pávakör egy korábbi fellépésén. Fotó: Archív

A csesztregi pávakör Molnár Ferencné szerint nagyon jó, eredményes és kifejezetten tartalmas évet zárt. 2013-ban mintegy harminc alkalommal léptek színpadra, közös családi erdélyi kiránduláson vettek részt, s az eredmények tekintetében sincs okuk panaszra. A Népek Tánca – Népek Zenéje versenysorozaton elnyert kiemelt arany minősítés mellett szintén tavaly megszerezték a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA legrangosabb elismerését, az Arany Páva díjat is, de a Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett országos minősítő versenyén is sikeresen vették az első akadályt, a folytatásra 2014-ben kerül sor.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a KÓTA vezetőségének döntése alapján a 2014-es zenei világnapi rendezvényének népzenei programjait Csesztregen tartják – tette még hozzá a pávakör vezetője. – Ezáltal a község láthatja vendégül az ország legjobb népdalköreit, népzenei együtteseit. Erre a rendezvényre mi magunk is nagyon készünk, bár már korábban is tervbe vettük, hogy 2014-ben új dalcsokrokat, katona- vagy betyárdalokat mutatunk be, de ez a rendezvény további motivációt jelent számunkra.

Molnár Ferencné érdeklődésünkre azt még hozzátette, 2014-re is terveznek egy közös, családi kirándulást. Ehhez a legutóbbi versenyen elért eredmény is hozzájárul, mert a kiemelt arany minősítés mellé valamennyi tag utazási utalványt is kapott. Az együttes közös döntése alapján Velencébe mennek el, ahol a kirándulás mellett talán lesz alkalmuk énekelni is egy jót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!