Kultúra

2014.01.06. 15:10

Májusban szeretnének az új bemutatóval a közönségük elé állni

Csesztreg - " Szórakoztatni és nevettetni szeretnénk, a világmegváltó, szürrealisztikus darabokat meghagyjuk másoknak. " Így jellemezte a csesztregi színjátszókör munkáját civil szervezetként is működő társulat vezetője.

Gyuricza Ferenc

Az 1991 őszén alakult, ezáltal a megye egyik legrégibb jelenleg is működő színjátszó csoportja már készül az új bemutatóra. Bedő Róbert, a csoport vezetője úgy fogalmazott lapunknak: az új szezon első nagyobb összejövetelén túljutottak már, azaz felmérték, ki mekkora feladatot tud vállalni ebben az évben.

-Az már több éves hagyomány nálunk, hogy a bemutatóinkat tavaszra időzítjük, ezt tervezzük 2014-ben is - válaszolta kérdésünkre Bedő Róbert. -Tagságunk jelenleg 13 főből áll, és csupán egyetlen olyan személy van, aki államvizsga-kötelezettsége miatt ez alkalommal kérte, hogy kevesebb feladattal terheljük.

A színjátszókör már a darabválasztás első körén is túljutott, s ezúttal is a vidám, szórakoztató színművek közt keresgéltek. Nóti Károly és Rejtő Jenő bohózataiból válogattak, s Trunkó Barnabás egyik darabja szintén bekerülhet a repertoárba, bár ott még szereplőgondokkal küzdenek.

-Jó darabot választani évről évre egyre nehezebb - ismerte el Bedő Róbert. - Több mint húsz éve volt az első bemutatónk, lassan már minden olyan bohózatot és népszínművet eljátszottunk, amit egy ilyen létszámú csoport előadhat. Bár voltak más jellegű bemutatóink is, ám azt vettük észre, hogy a közönség nevetni akar, s igazság szerint hozzánk is ezek a vidámabb művek állnak közel.

Pillanatkép a csesztregi színjátszókör egy korábbi bemutatójáról. A színpadon balról Vörös László, Bécs Tibor és Fekete Nóra (Fotó: Archív/a szerző)

Bedő Róbert azt is hozzátette: továbbra is Szűcs István rendezővel dolgoznak együtt, ám miután ő Alsónemesapátiban lakik, a munkának csak abban a fázisában csatlakozik majd a színjátszókörhöz, amikor már a színpadi jeleneteket próbálják.

-Nagy segítséget jelent az ő jelenléte, és rengeteget köszönhetünk neki - mondta a rendezőről a csoportvezető. Ebben az anyagias világban kevés az olyan önzetlen személy, aki ezt a terhet felvállalná.

A tavaszi bemutatójuk időpontját még nem döntötték el a csesztregi színjátszókör tagjai, ezért Bedő Róbert is úgy fogalmaz: várhatóan májusban láthatja őket közönségük. Az új darabok mellett néhány régebbit is műsoron tartanak, hiszen egyre érkeznek hozzájuk a meghívások és felkérések, a környező településeken is szívesen látják a csoportot. Falunapokon, községi ünnepeken, nyugdíjas találkozókon, valamint nő- és férfinapokon egyaránt felléptek már, hiszen ezek a rendezvények ugyanúgy a jókedvről és a szórakoztatásról szólnak, mint a repertoárjukon szereplő darabok többsége.

A csesztregi színjátszókör nemcsak művészeti csoportként, hanem baráti közösségként is fontos szerepet tölt be a település életében mondta Bedő Róbert. A színjátszók közül többen is aktív szerepet vállaltak a falu közösségi életében, helyi programok esetén pedig gyakran a teljes társulat együtt jelenik meg. Az egyik legközelebbi ilyen rendezvény a Falubarát Egyesület által kezdeményezett, s minden évben sikeres hagyományőrző disznóvágás lesz, amelyre január 18-án kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!