Kultúra

2013.11.22. 16:50

Egy boldog királyság

Újabb érdekes országot, ezúttal Bhutánt ismerhették meg pénteken a Honvéd Kaszinóban a Világkuckó rendezvénysorozat látogatói.

Pásztor András

A Honvéd Kaszinó öt évvel ezelőtt indította el Világkuckó sorozatát, amely magyar vonatkozással is rendelkező távoli országokat próbál bemutatni. Ezúttal az Ázsia délkeleti részén lévő Bhutánra esett a választás, mely országot boldog királyságnak is neveznek, itt ugyanis hivatalosan is mérik a nemzeti összboldogságot.

Az est első felében Gelencsér Gábor újságíró magángyűjteményét, köztük sok bélyeget és fotót tekinthettek meg az érdeklődők, majd Valcsicsák Zoltán, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke tartott vetítettképes előadást az aprócska – fél magyarországnyi területtel rendelkező – országról.

A rendezvényen Gelencsér Gábor újságíró (jobbról) érdekes bhutáni bélyegeket mutatott be, míg Valcsicsák Zoltán (jobbról a második), a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke előadást tartott (Fotó: Szakony Attila)

A program második felében Nyugat-Tibetbe, pontosabban Zanglába kalauzolta az érdeklődőket Garai Zsófia, a Csoma Szobája Alapítvány önkéntese, aki a zanglai kolostorban lévő, Kőrösi Csoma Sándor szobájának restaurálásáról mesélt.

– Az alapítvány önkéntesei öt évvel ezelőtt mérték fel a 4000 méter magasságban lévő kolostor állapotát, majd azt követően neki is láttak a helyreállításnak – mondta Garai Zsófia, aki hozzátette: a munka azért halad lassan, mert csak nyáron lehet dolgozni, télen akár mínusz 40 Celsius-fokra is lehűl a levegő és a nagy hó is akadályokat okoz. Az önkéntes beszámolt arról is, hogy a kolostor helyreállítása mellett, egy négytantermes iskolát is épít az alapítvány az ott élő gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!