Kultúra

2013.09.29. 13:25

Arcok a falakon: tárlat a Festészet napja alkalmából

Keszthely - Az arc epifániája - Magamutogatás címmel nyílott kiállítás vasárnap délelőtt a Balatoni Múzeumban.

Sámel József

Bukta Norbert festőművész illetve tanítványai, Gantner Dániel és Benyovszky Szűcs Domonkos festőművészek, valamint Pattanytyús Márton grafikusművész alkotásait mutatja be a tárlat, melynek a Magyar Festészet Napja alkalmából ad helyet a Balatoni Múzeum. A Helikon Kórus műsorát követően Havasi Bálint igazgató köszöntőjében elmondta, intézményükben 2005 óta van jelen az ünnep, melynek szerevezésében, kortárs alkotók munkáinak bemutatásában mindig nagy szerepet vállalt Péczeli Bauer Margit művésznő. Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere beszédében méltatta az intézmény munkáját, illetve a tárlat alkotásait, majd dr. Gájer László római katolikus pap ajánlotta a jelenlévők figyelmébe az alkotásokat. Hangsúlyozta: Bukta Norbert arcai – mint annyi portré a festészet történetében – a tapasztalatról szólnak. Az arc filozófiája a képeknek, a műalkotásban jelenik meg. Különös jelentősége az alkotásoknak, hogy egy-egy munkán sokszor egyszerre több művész is dolgozott, kollázsként összeadva meglátásaikat. Ez nem puszta önkifejezés, magamutogatás, hanem sokkal inkább egy nagy lépés a másik megtapasztalása felé. Bukta Norbert realisztikus szemléletű, látomásos emberalakokat fest, amelyek gesztusaikkal, mimikájukkal, vagy színnel, megvilágítással kiemelt felületrészleteikkel érzelmi vagy tudati állapotok szimbolikus hordozói. A képek megoldása erőteljes, igen nagy tónus- és színkontrasztokat használ zaklatott kompozícióiban.

– Ha az ember elkezd foglalkozni az arc megjelenítésével, arra törekszik, hogy munkája minél jobban hasonlítson. Ez a legkönnyebb. Ha ez már megy, arra törekszik, hogy olyat mutasson, ami tényleg megmutatja az arcot – fogalmazott a művész.

A kiállítást december 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Balatoni Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!