Kultúra

2013.07.19. 08:21

Fékevesztett örömzenélés Cserfőn

Nagykorúvá érett a cserfői Jazzland: immár 18. alkalommal bűvölte el Tiborcz Iván és vendégeinek játéka a zeneszerető közönséget.

Ziegler Anita

Csütörtökön már kora este vendégek sziluettjei körvonalazódnak a cserfői kocsma félhomályában. Két vidám „hegyszomszéd” élcelődve koccintgat, majd jöttünkre szétrebbennek, mint a madarak. Kiderül, nem örülne az asszony, ha viszontlátná őket az újságban...

A hangulat bohém és kellemesen andalító, a színpadon pedig Tiborcz Iván és zenésztársai már javában próbálgatják hangszereiket.

- Büszkén mondhatom, nagykorú lett a Jazzland, s a kezdeti baráti összejövetelekből mára már nívós, nemzetközi jazzfesztivál lett - mondja Tiborcz Iván. - Idén próbáljuk megidézni a kezdeti, családias atmoszférát, és a meghívott vendég-előadókat is egész hétvégés örömzenélésre invitáltuk. Apropó vendégek: összesen 9 ország – köztük Hollandia, Anglia, Ukrajna és Horvátország - jazz-muzsikusai fogadták el meghívásunkat. Köztük néhányan volt tanítványok, például Gayer Mátyás és Farkas Norbert. Az estéket mindhárom nap jam session, vagyis fékevesztett örömzenélés zárja majd - tudjuk meg.

S mint kiderült, nem csak az egykori tanítványok, hanem az egész Tiborcz-család képviseli magát a jazzfesztiválon. Míg a koncert-nyitó German Connection-ben a Németországból hazalátogató Tiborcz Dénes szaxofonos próbál a színpadon, addig a Tiborcz Quartett legidősebb tagja, Tiborcz András árgus szemekkel figyeli testvérei játékát.

- Bár a quartett most állt össze, nyugodtan állíthatom, hogy testvéreimmel legalább 50 éve zenélünk együtt - mosolyog Tiborcz András. - Iván régi álma volt, hogy egyszer együtt lépjünk a színpadra, s ez most végre megvalósult. Hármunk közül talán Dénes a legaktívabb zeneileg, hiszen rengeteg projektben vesz részt, de a jazzfesztivál lelke mindenképpen Iván. Én a The Transsylvanians zenekart vezetem, amely egyfajta hungarian speed folk-műfajt képvisel. Nálunk a zene már gyerekkortól meghatározó volt a családban, ha mást nem, hát karácsonyi dalokat játszottunk... Szerencsére van „utánpótlás”, 14 éves Olga lányom szaxofonozik, 12 éves Árpi fiam dobol, Áron, Iván fia pedig trombitál - ismerjük meg a zenész-dinasztia tagjait.

Ám a nagyok története sem ér véget, a nap utolsó sugaraival felcsendülnek a jól ismert Tiborcz-dallamok. A közönség sorai is egyre gyarapodnak, a kanizsai Csorba Tiborral már nem először találkozunk.

- Még az általános iskolában kezdtem el jazz-t hallgatni, majd következett a rock szeretete, de a könnyedebb jazzt ma is szívesen meghallgatom. Tavaly Soma előadására voltam kíváncsi leginkább, most pedig a German Connectiont szeretném meghallgatni. Ebben a felállásban – Tiborcz Iván, Tiborcz Dénes, Pusztai Titusz László és Inoka Zsolt – már hallottam őket játszani, és nagyon tetszik a zenéjük. Mint ahogy a rock, úgy a jazz is örök és elpusztíthatatlan, de most egy kis „komoly” zenére vágyom - tudjuk meg.

A Jazzland a hétvégén folytatódik, a fellépők között szerepel többek között a Laura And The Mushroom Club, a Gayer Mátyás-Hodek Dávid Project, a Benoit Martiny Band és a Praline And Fast Food.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!