Kultúra

2013.07.22. 13:51

A törökök beledobták a megölt magyar katonák holttestét

Belezna - Igazi kincseket rejt a Belezna közelében megbújó, sűrű fákkal szegélyezett magaslat, Zrínyi-Újvár felgyújtott vára. A nyolc éve zajló ásatási munkálatok újabb fejezetet nyitottak, a július elejétől dolgozó régészek jelentős sáncfal-részletet tártak fel.

Ziegler Anita

Noha a megölt magyar katonák holttestét rejtő kutat ezen a nyáron nem találták meg, mégis jelentős eredményt értek el: az a fal, amit a térképen eddig szaggatott vonallal jeleztek, most cölöpről cölöpre vastagodik meg a kutatók szemei előtt. Az izgalmas részletekről dr. Vándor László zalai régész mesél:

– Ott, ahol most állunk, egykor egy ék alakú bástya déli oldala magasodott. A bástyákat fa szerkezettel erősítették meg, amelynek elszenesedett maradványait sikerült feltárnunk dr. Költő László kollégámmal. Az 1664-es ostrom során a támadó törökök három hétig ostromolták a várat, de Zrínyi Miklós csapata komoly ellenállást tanúsított. Mint sok más helyen az országban, itt is helyi alapanyagokból, így földből és fából építették az erődöt, ám a magaslatot körbevette a Mura és egy közeli tó, mindemellett a magyar katonák ágyúdörgése nehezítette az ostromárkokat ásó, tíz méterenként előre törő ellenség dolgát. A régóta keresett kútnak külön története van. A Turbék településen található Szulejmán-síron egy „aranykupola" ékeskedett, amelyet híres téli hadjárata során Zrínyi Miklós elhozatott, majd a Zrínyi-Újvár kútjának tetejére helyeztek. Miután a dühödt török csapat felgyújtotta a várat, a kupola visszaszerzését követően bosszúból a kútba dobálták a katonák holttesteit. Gondolhatja, milyen jelentős eredmény lenne megtalálni ezt a kutat – világosít fel dr. Vándor László.

Katonai pályára készülő egyetemisták is segítik a munkát. Fotó: Szakony Attila

A 350 éve szenes falmaradványokat épp dr. Költő László somogyi régész tisztítja meg a törmelékektől.

– A vár sáncait kazettás cölöpszerkezettel erősítették meg, udvarán négyzetes, többosztatú, tapasztott falú építmény volt. Szögeket, lövedékeket és fehér mázas díszkerámiákat is találtunk a Varga Máté ifjú régész kolléga által vezetett csoporttal. Érdekesség még, hogy egy csapot is felleltünk, amelyek kisméretű asztali boroshordóból származik. Azt már tudjuk, hogy a keresett kút az emlékmű irányában lehetett – összegzi az eredményeket. Közben dr. Padányi József tábornok csapata is serénykedik, műszereikkel gyorsan megtalálják a föld mélyén lapuló fémtárgyakat.

– Bár szorosan együttműködünk a régészekkel, hallgatóink katonai gyakorlatunkat töltik. Itt olyan műszereket alkalmaznak, amelyekre szükségük lesz a későbbiekben. Ami a felderítési munkálatokat illeti, mint ahogy az elmúlt 6-8 évben, úgy ezen a nyáron is szép eredményeket értünk el. A talajerózió és a földmozgások ellenére a vár kiterjedését már ismerjük – tudjuk meg dr. Padányi Józseftől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!