Kultúra

2013.03.25. 15:02

Zenés játék Lendva történetéről

Lendva - Gábor Zoltán festményeit alapul véve állították színpadra magyarországi és határon túli alkotók közösen azt a Lendvai képek című zenés-táncos játékot, amelynek vasárnap este láthatta a közönség az ősbemutatóját, majd hétfőn újabb előadásokra került sor.

Gyuricza Ferenc

A Lendvai képek egy részben humoros és groteszk, részben a történelmi folyamatokat hűen tükröző, képekből és jelentekből összeállított alkotás. Szerzője a költő és irodalomtörténész dr. Bence Lajos, a dramaturgia Szemes Péter munkája, a zenéjét Hrutka Róbert szerezte, míg a dalszövegeket Péntek Imre írta. A darab szereplői - Gulyás Hermann Sándor, Hetelendy Attila, Csávás Dóra, H. Horváth Gyula, György János, Katona Kornél és Kovács Sándor - többségében a zalaegerszegi Kvártélyház művészei voltak, a rendezői feladatokat Tompagábor Kornél látta el.

- A Lendvai képek című előadást felkérésre készítettük el, egy zalaegerszegi szervezet a szlovén partnerével közösen indított Folklór határok nélkül címmel egy nagyszabású európai uniós pályázati programot, és ennek egyik eleme egy olyan színházi előadás volt, ami a Muravidékről szól - magyarázta a rendező. - Ehhez adta magát, hogy Lendva városa tavaly ünnepelte első írásos említésének 820. évfordulóját, ezért az előadás során a település történetét dolgozzuk fel szinte egyedülálló módon a keltáktól, vagyis a római kortól egészen napjainkig. Maga az előadás a lendvai születésű, majd a későbbiekben Zágrábban élt és dolgozott Gábor Zoltán festőművész azon művei alapján állt össze, amelyeket a városnak adományozott.

A nagyszabású festmények Lendva és környéke történelmének olyan fontos pillanatait mutatják be, mint például a római kor alatt létezett elődtelepülés, Halicanum, a török ellenes harcok, valamint ahhoz kapcsolódóan a legendás hírű várkapitány, a jelenleg a Szentháromság templomban nyugvó Hadik András holttestének megtalálása, valamint a második világháború és annak borzalmai. Mindezt részben a humor, illetve a groteszk eszközeivel mutatta be a társulat, amely erre az alkalomra egy muravidéki vendégművésszel, Kovács Sándorral is kiegészült.

- A Lendvai képek ősbemutatójának mindenképpen a jubiláló városban kellett lezajlania, mellette még két előadást láthatott a muravidéki közönség - folytatta a rendező. - Április közepén Zala megyében szintén bemutatjuk, az eddigi terveink alapján két alkalommal Zalaegerszegen, egyszer pedig Bakon állítjuk színre.

Tompagábor Kornél hozzátette, a Lendvai képek bemutatója a Kvártályház közösségének, valamint neki személy szerint is az első közös munkája volt a Muravidéken élőkkel és alkotókkal. Amennyiben a pályázat keretében lesz még lehetőség további együttműködésre, úgy biztosan megtalálják majd a lehetőségét a folytatásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!