Kultúra

2013.03.22. 18:02

Fájdalom szenvedés, kitartás

Fájdalom, szenvedés, kiábrándultság, kitartás, harciasság, hazafiasság, és szerelem – mindezek átszövik a Tom Hooper rendező (A király beszéde) nevével fémjelzett, számos díjat besöpört "A nyomorultak" című angol zenés drámát.

Steyer Edina

Gyermekkorom meghatározó élménye volt a francia "Nyomorultak" mesesorozat, valószínűleg érzelmessége, és az igazságosság bemutatásának kifinomultsága fogott meg igazán, ezért nem hagytam ki egyetlen részt sem. S éppen emiatt néztem meg Victor Hugo regényének legújabb adaptációját is, annak ellenére, hogy alapjában véve nem szeretem a musicaleket, s többnyire mindig kiderül az is: messze nem ad annyit, mint a könyv.

Kellemeset csalódtam, s leginkább a fő- és mellékszereplők játéka tetszett. Nem véletlenül kapott Anne Hathaway (Fantine) a legjobb női mellékszereplőnek járó alakításáért Oscar, Golden Globe és BAFTA-díjat is. Ha nem lenne magyar felirat a filmen, az angolul csak kevéssé értők is pontosan tudnák, mit él át a szerencsétlen Fantine, hiszen Hathaway arcáról a legapróbb örömtől a leghatalmasabb bánatig mindent le lehet olvasni.

Jelenet a filmből. Valjean (Hugh Jackman) mindentől meg akarja óvni a kis Cosettet (Isabelle Allen). Számos díjat söpört be

Hugh Jackman alakítja Jean Valjeant, a főszereplőt. A jóképű angol színészt korábban egyebek mellett az X-Men Farkasaként és a Van Helsing címszereplőjeként láthattuk. Nagyot domborít ebben a filmben is – ugyan az említett díjak közül ő csak a Golden Globe-bal dicsekedhet. Akivel továbbra sem szimpatizálok, az a Javert-t alakító Russel Crowe (Gyorsabb a halálnál; Gladiátor). Sem az énektehetségével, sem a mimikájával nem nyűgözött le. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból Helena Bonham Cartert (Madame Thénardier) sem, aki ezúttal is kiválóan hozta a bizarr nőszemély karakterét, csakúgy, mint az "Alice csodaországban" című filmben.

A történet Jean Valjean, a megtört, meggyötört fegyenc szabadulásával indul, akit több évnyi gályarabságra ítéltek, mert kenyeret lopott nővére éhező gyermekeinek. A férfi büntetésének letöltését követően sem feledkezhet meg szörnyűséges éveiről, hiszen fegyenc múltja miatt mindenütt elutasítják, nem kap munkát. Egy egyházi méltóságnak köszönhetően azonban jó útra tér, s egy óriási időbeli ugrást követően találkozunk vele ismét: Madeleine úr néven polgármester, s gazdag gyárbirtokos, aki bűntudatból magához veszi egy nyomorult munkásnő, Fantine kislányát, Cosette-et (Amanda Seyfried – Mamma mia!), elhozza csalfa, tolvaj nevelőszüleitől, Thénardier-éktől, és saját gyermekeként neveli fel. A férfi életútja során Javert felügyelő folyamatosan a nyomában van, le akarja leplezni, s újra börtönbe zárni. A két férfi végül erkölcsi harcot vív egymással, amelynek következményeként Javert a mélybe veti magát.

Mellékszálként pillanthatunk bele az 1832. évi francia forradalom eseményeibe is, így kerül a képbe Marius (Eddie Redmayne), az immár felnőtt Cosette szerelme, akit Valjean ment meg a harcok közepette. A fiatalok házasságkötésének napján az öreg fegyenc végelgyengülésben tér meg Istenhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!