Kultúra

2013.02.18. 19:50

Mandoki és Orbán a MŰPÁ-ban

A budapesti Művészetek Palotáját (MŰPA) mi zalaiak is szemrevételezhetjük, ha busszal utazunk föl-le a székesfővárosba.

Arany Horváth Zsuzsa

Miközben átgurulunk a volt Lágymányosi - ma Rákóczi - hídon, látómezőnkbe kerül kívülről szigorúnak látszó tömbje, mely tiszteletet parancsolóan szorítja háttérbe az eklektikusan burjánzó Nemzeti Színház sziluettjét. Annakidején, nyolc évvel ezelőtt számos szakmai vita előzte meg és követte le az építését, ki-ki ízlése szerint ostorozta vagy magasztalta a tervezőket, akik egyébként 2007-ben nemzetközi díjat nyertek érte.

Létrejötte óta megszámlálhatatlan világhíresség lépett a falai közé, emlékezetes például a Wagner-sorozat, a Liszt Ferenc előtt tisztelgő hangversenyfolyam, vagy a Mahler-életművet bemutató. Mindegyik a komolyzene kivételes ünnepe volt. A Prima Primissima díjak átadási ceremóniája is emelkedett pillanatokkal ajándékozta meg a magyar közönséget. Mert szeretünk büszkék lenni művészeinkre, s ezzel együtt saját ízlésünkre.

Úgy érzem, a hét vége óta mindkettőt új dimenzióba emelte egyfajta hármas együttállás. A MŰPA adott otthont ugyanis Leslie Mandoki és barátai koncertjének. A magyar származású könnyűzenész 1975-ben disszidált, Németországban csinált karriert. (1979-ben csatlakozott a Dschinghis Khan popzenekarhoz, azévben a párizsi euroviziós fesztiválon negyedik helyezést értek el.) S most itthon is tarolt. Hiszen a zenei fellegvárba csábította a magyar kormányt, a fejével, Orbán Viktorral együtt. (Aki eddig nem sűrűn lépte át a zenepalota küszöbét.) De végre jött egy igazi sztár a színpadra, aki olyan minőséget képvisel, ami demonstratív politikai fiestává emeli fellépését. (Tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta.) Most németországi barátai autóipari, médiacégek vezetői, a bajor volt miniszterelnökkel együtt is iderepültek Budapestre a kedvéért.

A híradások szerint Orbán Viktor újra gimnazistának érezte magát a koncerten, hiszen, mint az érdeklődő lapoknak elmondta, épp ezeket a számokat kereste, amikor a Szabad Európa Rádión Cseke László kívánságműsoraira tekerte a rádió keresőjét. Gondolom, közvetlenül a Beatles és Rolling Stones után. Vagy helyette... Mandoki egyébként a Jetro Tull nyomdokain haladt.

A MŰPA-ban a Man Doki Soulmates nevű produkcióban egyébként fellépett még Greg Lake (King Crimson, Emerson, Lake & Palmer), John Helliwell (Supertramp), Chaka Khan tízszeres Grammy-díjas énekesnő és Al Di Meola gitárművész is. Hacsak nem nekik szólt a megtiszteltetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!