Kultúra

2012.09.12. 06:21

Alkosson egységet a zene és a mozdulat

Zalaegerszeg - A Tornádó című műsor koreográfiája egy éve állt össze, azóta nemcsak Magyarországon, de Ausztriában és Szlovákiában is sikerrel mutattuk be mondta az ír sztepptáncos Catherine Gallegher arról a fergeteges show-ról, melyet múlt pénteken a zalaegerszegi közönség is láthatott.

Gyuricza Ferenc

A kétrészes zenés táncos produkció a tradicionális és modern ír tánc, a balett és a magyar folklór elemeiből építkezett. Mint azt a show koreográfusa és szólistája, Carherine Gallagher elmondta: ennek személyes okai vannak, hiszen immár 12 éve él hazánkban, s természetesen az itteni impressziók is hatással voltak rá.
 
- A Tornádó nem egy teljes történet, hanem önálló jelenetekből összeálló, különböző témákat bemutató komplex show-műsor - mondta Catherine Gallagher. 
- Változatos az egyes jelenetek zenéje is, hiszen nemcsak tradicionális és modern ír zene adja az alapot, hanem a klasszikustól kezdve egészen a modernig sokféle muzsika. Arra törekedtem, hogy a mozdulat és a zene egységet alkosson. A közönség úgy érezheti magát a Tornádó alatt, mintha hullámvasúton utazna, ahol meglepetésszerűen hol egy magas hegycsúcs, hol pedig mély szakadék vár rá, ám a változatosságot itt a gyors és lassú mozdulatok adják.
 
A Zalaegerszegen is bemutatott Tornádó nem az első show, amit az ír sztepptáncos állított össze. A Catherine Gallaghers Irish Dance Experience című előadást közel tíz éven át tudták kirobbanó sikerrel műsoron tartani, s csak azért váltottak, mert a produkció vezetője szerette volna új ötleteit is megvalósítani.

- A Tornádó egy éve készült, azóta nemcsak Magyarországon, de Ausztriában és Szlovákiában is nagy sikerrel mutattuk be - sorolta Catherine. 
- Jövőre Angliában lépünk fel vele, s talán Mexikóban is. Mellette lesz egy nagyszabású német és osztrák turnénk, 162 előadásra szerződtünk.
 
Catherine Gallagher - aki minden idők legfiatalabb ír nemzeti bajnoka - négyévesen kezdett el testvéreivel közösen ír sztepptáncot tanulni. Első versenyén mindenkit, még saját tanárát is meglepte eredményével, olyannyira nem számítottak az akkor nyolcéves táncos selejtezőből való továbbjutására, hogy még koreográfiát sem állítottak össze neki. Oktatója kénytelen volt a színpad mellett hirtelenjében kitalálni újabb műsorszámot számára. Első bajnoki címét szintén emlékezetes körélmények között szerezte, tanulva a korábbi évi esetből, ezúttal szerettek volna különlegessel előrukkolni.
 
- Találtam egy ír koronát, s mindenki ellenkezését figyelmen kívül hagyva, feltettem a fejemre, úgy táncoltam - elevenítette fel a régi történetet. - A versenyt természetesen nem a korona miatt nyertem meg, de annyira megragadt a táncosok, oktatók és koreográfusok emlékezetében, hogy egy évvel később már mindenki viselte azt, az ír táncszövetség tagjai pedig ezt látva úgy döntöttek, hogy attól fogva kötelezővé teszik használatát, még a versenyszabályzatban is szerepel.

A versenyzést 18 éves koráig folytató, majd azt követően híres show-műsorokban fellépő Catherine Gallagher elmondta azt is, hogy Magyarországra a tánctanítás, pontosabban egy work-shop miatt érkezett. Ezen időszak alatt annyira megkedvelte Budapestet, hogy immár 12 éve él nálunk. Jelenleg egy újabb show-n dolgozik, egy karácsonyi műsor összeállítását tervezi.
 
- Még nem készült el teljesen a koreográfia, de jól haladok vele, így decemberben biztosan bemutatjuk  jelentette ki. 

Zalaegerszegen olyan nagy szeretettel fogadtak bennünket, hogy ide biztosan elhozzuk az új műsort is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!