Kultúra

2012.07.24. 09:08

The Hungarian Blues Brothers – ősbemutató Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – A zene kiváló, a szereplők, azaz a színészek odaadóan lépnek át az énekesi minőségekbe, s milyen jól, s a zenekar is teljes alázattal vesz részt a produkcióban. Kicsit zavarban vagyunk: jó kis koncertre jöttünk, vagy filmnosztalgiás improvizatív színdarabra?

Arany Horváth Zsuzsa

Az 1980-as amerikai Blues Brothers (BB) filmnek idehaza is jelentős rajongótábora van, s nemcsak azért, mert a John Landis rendezte zenés mozi olyan jazz- és bluesnagyágyúkat vonultatott fel, mint Ray Charles vagy Aretha Franklin. A történet is megejtő volt, hiszen a marcona külsővel bíró, börtönjárt alakokról kiderül, érző szívű férfiak, akik ellágyulnak, amikor kiderül, az árvaház, ahol felnőttek, végveszélybe sodródott. Világos, gyűjtés kell, ahhoz zene kell, ahhoz meg banda. Innen csak egy lépés a klasszikus roadmovie, azaz az utazós sztoriszövés, ami már a Don Quijoteban is bejött.

A BB magyar rajongótáboráról pedig annyit, hogy a zalaegerszegi Kvártélyház tanúsíthatja, közéjük tartozik Tompagábor Kornél rendezőként, valamint két jeles fővárosi színészünk, Kálloy Molnár Péter és Hajdu Steve. A banda tehát megvan, sőt, a jogok is, ahhoz, hogy utóbbi kettő fekete öltönyös, napszemüveges, kalapos, fehér zoknis macsóként kísértsen a színpadon. A zenéről jelenünk egyik legnépszerűbb zeneszerzője, a rendületlen mosolyú és slágergyáros (Valami Amerika stb.) Hrutka Róbert és együttese gondoskodott, a magyarított történetről a rendező.

A galériáért kattintson a képre!

Itt Csepcsányi Laci bácsi falusi pávakörvezető temetésébe kapcsolódunk be, ami zenei önvallomásba és múltidézésbe torkollik. A sírnál felhangzó nóták, a zeneszámok (az eredetiek a filmből!) annyira jól szólnak, hogy nemcsak a másvilágról átszóló Laci bácsi, de mi nézők is azt mondjuk, meneteljetek a világhír felé srácok. Karrierépítés kezdődik, noha gáncsokba is ütközik olykor. Ott van az önálló útra lépő feleség (Tánczos Adrienne), aki mégis tevőleges, s a hálára joggal igényt tartó része a sikernek, és a helyi celeb (Hertelendy Attila), aki pár pillanatra operettesre veheti a karcos blues hangvételét.

A zenés találmány műfajmegjelölést élvező nyári színházi előadásban a többi lényegében a két főszereplőre van bízva. Összeszokott páros, a középiskola óta ismerik egymást, improvizációs készségük pedig közismert. A rendező erős bizodalma mellett teljesítenek, küzdenek, kipótolva a sztori megbicsaklásait. Valószínűleg kevesekben van hiányérzet, a zene így is élményt nyújt. Benne a Hrutka- Kálloy féle, magyarosan önironikus The Hungarian Blues Brothers című számmal: „Kergetjük saját igazunk/ Még mindig hátranyilazunk/ Lehet csak itt van ebadó,/ Nélkülünk nincsen dinamó...”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!