Kultúra

2012.07.05. 16:40

Alkotótábor Lentiben - Tőzike a közös motívum

Lenti - Kilenc helybeli alkotó: négy festő, négy fotós és egy költő vesz részt azon a szimpóziumon, melyet a városi művelődési központ szervezett. Az alkotótábor hétfőn nyílt, s ma zárja kapuit.

Gyuricza Ferenc

A Sárberki-szabadidőközpont ideális helyszín az alkotótábor megrendezéséhez. Nemcsak azért, mert gyönyörű természeti környezete kellő ihletet ad, de arra is lehetőséget biztosít, hogy a résztvevők akár közösen, egymást inspirálva, akár az alkotói magányba húzódva, a többiek zavarása nélkül valósíthassák meg elképzeléseiket.

Az alkotótábor a városközpont funkcióbővítő megújítása nevű program keretében jött létre, a 830 millió forintos projekt ugyanis nemcsak az építést, hanem rendezvényeket is magába foglal. A szimpóziumra négy festő a szakmai vezető szerepét is ellátó Lovkóné Kiss Kármen, továbbá Takácsné Bodnár Ilona, Horváth Angéla és Richter László jelentkezett, akik a város környékének jellemző vonásait örökítik meg.

- Mind a négyen más-más technikai oldalról közelítjük meg a témát, s mindenki a saját stílusában fest - magyarázta Lovkóné Kiss Kármen. Van, aki illusztráció jellegűen fogalmazza meg elképzeléseit, de vannak egészen konkrét témaválasztások is. A képeket az is összeköti még, hogy közös döntés alapján mindegyiken szerepel a tavaszi tőzike motívum, mint Lenti térségének egyik jellemző növénye.

Lovkóné Kiss Kármen hozzátette: az alkotótáborban részt vevő hölgyek közös jellemzője, hogy mindannyian szeretik a szecessziót, így a képeiken annak a művészeti irányzatnak az elemeit is felhasználják.

A fotósok Lelkes András, Kovács Zoltán, Gazdag Róbert és Goór Zsolt különleges vállalkozásba fogtak, természetfotókat készítenek, melyekből számítógépes szoftver segítségével hatalmas méretű újabb képet állítanak össze. Utóbbi Lenti egyik jellegzetességét, a római katolikus templomot ábrázolja. A fotósok a költő Molnár Gáborral is együtt dolgoznak, olyan természetfotókat készítenek, amelyek hangulata illik a fiatal irodalmár verstöredékeihez, így az ő soraival is illusztrálják a képeket. Az elkészült alkotásokat ősszel közös tárlaton tekinthetik meg az érdeklődők, majd a festmények és fotók a felújított városi művelődési központ falát fogják díszíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!