Kultúra

2012.05.17. 02:22

Négy évig építette a kétméteres Titanic-modellt a végzős gimnazista fiú

Zalaegerszeg - Idén tavasszal múlt 100 éve, hogy a legendás Titanic óceánjáró első útján tragikus hajótörést szenvedett. Bár nem tudatos időzítéssel, de éppen a jubileumra készült el a hajó látványos, egyedi makettjével Kondákor Tamás, a Mindszenty-gimnázium végzős diákja.

Horváth A. Attila

Saját iskolatársait is meglepte a Lentiben élő, Zalaegerszegen tanuló kollégista fiatalember, amikor három munkáját kiállították nemrég a Mindszenty-gimnáziumban. Ekkor láthatta ugyanis először nagyobb közönség a két méternél hosszabb Titanicot, a futurisztikus Normandiát (a Mass Effect 2 számítógépes játék űrfregattját), valamint a Mindszenty-iskolát ábrázoló makettet, amely a névadó bíboros születési évfordulójára készült. S hogy mi a különleges e munkákban? Az, hogy Tamás nem építőkészletet használ, nem előre gyártott elemekkel dolgozik, hanem maga tervezi és állítja össze makettjeit az utolsó apró részletig. Nem sajnál időt, energiát: az óceánjárót 4 évig építgette, és azt mondja, egy sokkal precízebb változat megalkotását is tervbe vette már.


- A Titanicot kezdtem el először, még a gimnázium előtti nyáron, mégis ez készült el utoljára. Már alsós általános iskolásként készítettem papírból kisebb tárgyakat, például tankot, repülőt, s azóta is hobbiként fogom fel a makettezést. Most, az érettségi idején kevesebbet tudtam vele foglalkozni, de már tervezem, hogya Mass Effect univerzumból megépítek egy teljes gyűjteményt. Ehhez persze hely és idő is kell bőven... - fogalmazott Tamás.

S hogy mi ösztönzi a fiatalembert a sziszifuszi munkára? Azt mondja, az építés élménye vonzza és szórakoztatja az a folyamat, ahogyan a tervekből lassan kirajzolódik a kész makett. Nyilván nem véletlen, hogy építészmérnöki szakra jelentkezett az idén.

- Lécből készítettem a Titanic vázát, a többi részét pedig könnyű, de masszív kartonpapírból - tértünk vissza a hajóhoz. - A nagyobb belső tereket, lépcsőházakat, szobákat és az éttermet is megépítettem, továbbá elektronika került a makettbe: ledek világítják meg a látható részeket. Szeretném Amerikából beszerezni a hajó komplett tervrajzát, mivel még nem teljesen hűek az eredetihez bizonyos részletek. Talán nem tökéletes a szimmetria sem, de itt minden kézzel készült, ezért ilyenből csak ez az egy van...

Mint megtudtuk, az iskolát ábrázoló makett ötlete Budaházi Tibor művésztanártól származik, és a munka el is készült határidőre. Tamás egyébként a YouTube-ra feltöltött videókon részletesen bemutatja makettjeit és az építés folyamatát, hamarosan pedig versenyen méretteti meg munkáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!