Kultúra

2012.04.02. 17:02

Körözd le a hulladékot! Országos versenyt nyert az Ady-iskola csapata

A szerves hulladékot hasznosíthatjuk, készíthet belőle az ember komposztot, mely ideális tápanyag a növényeknek: erről próbál meggyőzni mindenkit négy komposztügynök.

Péter Gyöngyi

Az egerszegi Ady-iskola négy hatodikosa  vagyis a komposztügynökök csapata  büszkén és lelkesen mutatta az udvaron felállított ládát, mely a szerves hulladék komposztálására hivatott. A fiúk elárulták, korábban is jártasak voltak az eljárás módjában, ám az utóbbi időben bővítették ismereteiket. Nem hiába, hiszen korcsoportjukban megnyerték a Hulladékkör 2  Országos Hulladékos Játszóház és Projektvetélkedőt, a Körözd le a hulladékot! című tanulmányi versenyt.

- A komosztálás népszerűsítése volt a célunk: leültünk, átbeszéltük a teendőket, összeállítottunk egy tervet, aztán nekiláttunk a projektünknek - sorolta Erdei Ferenc, miként készültek a megmérettetésre.


- A komposztálót is mi magunk készítettük raklapokból, lenolajjal festettük le, hogy minél inkább környezetbarát legyen - folytatta Kulcsár Ákos.

- Vödröket neveztünk ki biokukáknak, ezeket kitettük az iskola több pontjára, ezekbe gyűjtöttük a komposztálható hulladékot - vette át a szót Horváth Fábián.

- Tartottunk előadást a diáktársaknak, meg a zsűrinek is. Előbbi diavetítéssel ment: megkérdeztük a többieket, milyen földet szeretnének, mutattunk hozzá egy sivatagot és egy zöld rétet ábrázoló képet - mesélte Németh Krisztián.

A fiúk szívügyüknek tekintik a komposztálást, így népszerűsítését a verseny után sem fejezték be.

- A komposztnak levegőznie kell, másként vizes, penészes lesz - tudtam meg Ferenctől.

- Nem kerülhet bele műanyag, cserép, kő, üveg, permetezett  gyümölcs és papír sem: sok gyártó használ ólmot - sorolta és indokolta Ákos.

Fábián elmondta, mindenre figyelnek, amivel óvhatják a környezetüket: újrahasznosított papírt használnak, felhívják társaik figyelmét a szelektív hulladékgyűjtésre, az energiatakarékos megoldásokra.

A projekt egyébként arra is remek volt, említette Krisztián, hogy még jobban összekovácsolja a baráti társaságot.

A győzelem, melyet két pedagógusnak, Csordás Beátának és Dúcz Mihálynak is köszönhetnek, nyereménnyel is járt: 300 ezer forint értékű rendhagyó osztálykirándulás volt a jutalom...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!