Kultúra

2012.04.05. 13:32

Ghymes - Közel harminc éve töretlenül népszerű

A magyar-szlovák ellentétbe mi beleszülettünk, s igyekszünk a zenén keresztül feltölteni az emberek lelkét - mondta Szarka Gyula a Kossuth-díjas Ghymes együttes frontembere, akivel még a nagykanizsai HSMK-ban tartott koncertjük alkalmával beszélgettünk.

Benedek Bálint

-   A Ghymes 29 éve népszerű, mi a siker titka?
-  Mindig nagy öröm számunkra, ha teltház előtt játszhatunk. A lemezeink többsége az utóbbi tíz évben szinte mindig elérte a platina minősítést, ez pedig egyértelműen a közönség szeretetét jelenti. Ha elmegyünk valahova játszani, s végigtapsolják, énekelik a fellépésünket, az mindennél többet jelent. Minden elismerés, így a Kossuth-díj is fontos mérföldkő az életünkben, ám a rajongók még lényegesebbek. A mostani korongra felkerült a Boszi című dal, ami szókimondóbb, mint amit tőlünk megszokhattak, de úgy érzem a meghökkentő dolgok viszik előre a művészetet.


-  A Szikraszemű című album már platina, de nem pihennek. 
- Igen, szerencsére van bőven elfoglaltságunk, sőt ősszel új lemez felvételébe fogunk bele. Dolgozunk színházban, nekem most jelent meg a Toldi című előadásom, a testvéremnek Tamásnak, Szegeden a Mária előadása fut, nyáron a Balaton partján található Szentgyörgyhegyen rendezzük a Ghymes-fesztivált. A végleges programot tavasszal állítjuk össze, de mindig színházról, zenéről és irodalomról szól, arról, ami minket érdekel. A repertoárból kiderül, hogy mit jelent számunkra a kultúra, így általában azokat hívjuk meg, akik erre szerintünk érdemesek. Néhány éve felléptek például a kanizsai gólyalábasok is. Gyönyörű a környezet, finomak a borok, azt hiszem nem kell ennél több.

-  A szlovák-magyar ellentét mindig aktuális, ráadásul a nem éppen magyarbarátként ismert Fico alakít kormányt. Milyen most a helyzet a határon túl?
-  Mi ezzel élünk együtt. Olykor persze előfordulnak kellemetlen megkülönböztetések, ám a szlovák emberek többségével nincs problémánk. Viszont a politikusok más szempontokat tartanak szem előtt, ha szerintük éppen arra van igény, hogy a nemzetiségi problémákat gerjesszék, akkor azt teszik. Ezt kénytelenek vagyunk elviselni, együtt élni vele és tartani magunkat.

-  A zenének van akkora ereje, hogy a Felvidéken élőket feltöltse energiával? 
- Biztosan van. Ha én hallgatok valami számomra fontos muzsikát, akkor az erőt ad és jó érzésekkel tölt el. Csak remélhetem, hogy a mi muzsikánk is melegséggel tölti el a szíveket.

-  A Ghymes az évek során stílussá érett, hogy látja a jövőt, van még hova fejlődni? 
 - Nem szoktunk ezen gondolkodni, általában felismerhető a zenénk és mivel ezt az utat választottuk, erről a jövőben senki kedvéért nem szándékozunk letérni. Az, hogy milyen hangszereléssel, milyen dalokat állítunk össze, az általában az alkotó folyamattól és a stúdiómunkától függ.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!