Kultúra

2012.02.20. 16:55

Lakásszínház lottó ötössel

Ki ne gondolta volna már végig, mit tenne, ha egyszer bejönne neki az élet és ötöse lenne a lottón? Spiró György Prah című komédiájának szereplői számára hatszázmillió forintot jelent a néhány tollvonás.

Péter Gyöngyi


Bemutatóra készül a Hevesi Sándor Színház, ám Spiró György történetének szereplőivel nem a teátrumban találkozhat a közönség, hanem egy lakásban, az Ady utca 10-ben.
Egy szoba a világ, benne a néző- és a játéktér is. Az egyik sarokban konyhakredenc, a tetején befőttesüvegek sorakoznak, polcán  poharak, szódásszifon, mellette sparhelt. A Nő krumplit pucol, amikor a Férfi hazatér. A Nő rosszat sejt, pedig arról van szó, hogy ötösük lett a lottón. Elgondolkodnak, mire  költik majd azt a rengeteg pénzt...
 
- Bevallom őszintén, nem valószínű, hogy azt tenném a valóságban is, amit a szerep szerint teszek - fogalmazott a Férfit alakító Farkas Ignác,amikor a darab kapcsán beszélgettünk.

- Nem tudom, megbirkóznék-e egy ilyen feladattal...  - tűnődött el a feleségét játszó Ecsedi Erzsébet.  - Persze voltak, vannak terveim, de most, hogy újragondoltam, rájöttem, tényleg mennyi rizikófaktor van abban, ha az ember ilyen óriási összeghez jut. Átértékelődnek a dolgok mindenkiben, aki megnézi ezt az előadást. Mély problémákat boncolgat.
- Gondolkodásra késztet: biztosan sokan vélik majd úgy, hogy ők másként cselekedtek volna, a többiek azt mondják, igen, ez is egy megoldás. Reméljük, olyan előadást hozunk létre, hogy még hazafelé is a szereplők döntésén morfondíroznak a nézők  - folytatta Farkas Ignác.  - Napjainkban játszódik a történet és nem csak két emberről  illetve négyről, hiszen utalásszerűen két gyerekük is részese az eseménynek , hanem az egész országról szól. Látlelet a mai gondolkodásmódról. Bár komédia, és reméljük, nevet a közönség, a nevetés mögött ott lesz a keserűség is...

Egy kimutatás szerint a nagy nyereményhez jutott emberek 90 százalékának fenekestől felfordult az élete és rossz irányba haladt, sőt, volt, aki végül öngyilkos lett. A sok pénz tehát nem feltétlenül boldogít. Mindkét művészt láthatta már a közönség annak idején a Házi Színpadon kamaradarabban, most újra részesei lehetnek egy stúdióelőadásnak: a közönség orra előtt játszanak.

- A szó szoros értelmében testközelben leszünk  - összegzett a művész.  - Úgy érezzük magunkat, mint a cirkuszi sátor tetején, a trapézon az artisták, akik biztosítókötél nélkül dolgoznak: hol én vagyok a fogó és ő repül, hol fordítva... Mindemellett viszont mindketten szeretjük a stúdióelőadást, különös hangulata van, és azzal, hogy közel lesznek a nézők, reméljük, még inkább átérzik a szereplőket gyötrő gondolatokat.

- Óhatatlanul benne lesznek a látószögünkben - fűzte hozzá a művésznő.

A színházi varázslathoz a színen egy zenész, a csellista Valter Izabella is hozzájárul, a háttérben pedig egy színész, Zsíros Viktor próbált ki új feladatot: a rendezőasszisztens szerepkörében, mint mondta, rengeteget tanulhatott a színház egészéről. A jelmezek kiválasztásában Szőke Julianna volt a művészek segítségére, a darab rendezője Sztarenki Pál. A maroknyi alkotógárda munkájával ezen a hét végén találkozhat először a nagyérdemű, a bemutatót vasárnap 19 órától tartják.


Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban régóta népszerűek a lakásszínházi előadások, hazánkban Budapesten és Egerben is működik már a program.    A Hevesi Sándor Színház rendhagyó kezdeményezése  Kapukód: 01 elnevezéssel indul útnak: az Ady utcai,  földszinti lakást Polhammer Éva felajánlása nyomán vehette birtokba a stáb.



Részlet a  Kapukód: 01-ből:




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!