Kultúra

2012.01.24. 16:39

A vadkomló tündére (fotókkal)

Permetező borosgazda 1970-ből, boroshordót fuvarozó szekér 1986-ból, s vagy tucatnyi porladó falu zsúpfedeles ház ugyanebből a múlt darabból. Dr. Schlemmer Tamás fotótárlatán köszönnek ránk e képek a zalaegerszegi Móricz Galériában.

Magyar Hajnalka

- Zóka Gyula fotográfussal válogattuk az anyagot, nem volt kifejezett célunk, hogy  ennyi régi felvétel  szerepeljen a tárlaton,   aztán mégis ez kerekedett ki belőle. Talán mert így lett egységes...  - utal a kiállítást megelőző fotómustra szándékon túli hatásaira dr. Schlemmer Tamás.


S valóban, mintha időalagút nyílna meg a képek által, s a hatást csak fokozza a képeket övező végtelenül puritán csomagolópapír paszpartu. Bár, mi ez a pár évtizedes visszarévedés egy olyan ember számára, akinek felmenőit évszázados távlatokban jegyzi a krónika. Schlemmer Tamás anyai nagyapja ugyanis Morandini Tamás (1869-1921) neves építészmérnök volt, aki jelentős mértékben formálta a megyeszékhely századfordulós arculatát. Nevéhez fűződik a Kazinczy-tér sarkán álló épület, továbbá a Zrínyi-gimnázium megszületése, s az ő kivitelezésében épült meg 1904-ben az egerszegi zsinagóga. Kőfaragó, borbélymester, orvos is szerepelt még az ősök között, Schlemmer Tamás is a röntgenorvosi hivatást választotta. A fotózás szintén családi hagyomány náluk, édesanyja, Morandini Mária tanárnő még a Csány-szobor felállításáról is készített felvételeket 1930-ban.


Első fényképezőgépét, egy boxgépet keresztapjától, Izsák Gyulától kapta, karácsonyra. A filmeket az otthon berendezett laborban hívták elő, e hagyományt mindmáig tartja. Az azóta eltelt  évtizedek termése mintegy 10 ezer fotó... Ezek jelentős részét közel harminc  nagyméretű, saját készítésű albuma őrzi. Szerencsére azonban időnként kinyílnak az albumok, s egy-egy kiállításra való fotográfia elénk tárul.

Schlemmer Tamás fél évszázada jeles támogatója és  adományozója a Göcseji Múzeumnak. Szinte életük részévé vált, hiszen a néprajzosokkal tartott és fényképezett már a ’60-as években is, amikor a Skanzenbe kerülő házakat kiszemelték. Életképeket, présházakat, út menti Mária-szobrokat ugyancsak megőrzött kamerája, de a természet szerényen megbúvó szépségeire is fogékony. Példa erre a Vadkomló című képe, amin olyan grafikusan fotózta meg a növény termését, hogy a szeszélyes vonalhálóba pillangót, vagy akár  egy tündért is beleláthat a nézői fantázia. Ugyancsak a grafika műfaji határát súrolja a Néma kóló című tánckép.


Fáradhatatlanul járja a világot, a vidéket: dokumentál.

- Csak megyek-megyek, s a fényképezőgépet mindig magammal cipelem. Ezért is lett a kiállítás címe: Úton... - magyarázza mosolyogva.

Személyiségének alapeleme a visszafogott derű. Nem csoda, hogy a február 3-ig látogatható tárlatot megnyitó Megyeri Anna történész-muzeológus is így zárta szavait:

- Aki meglátja az esztétikumot egy komló finom termésében, vagy két gerenda összekapcsolódásában, aki képeivel vissza tudja adni az évtizedeken át javított zsúpfedél rétegeinek szépségét, s a rég elkorhadt dolgokat megőrzi a mának, az boldog ember lehet...


Dr. Schlemmer Tamás szőlőhegyek zsúpfedeles présházait és az út menti koronás Mária-szobrokat is előszeretettel fotózza. A ’60-as években lépett be az akkor alakult egerszegi fotóklubba, több kiállítása volt, pályázatokon indult, díjakat nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!