Kultúra

2011.12.28. 19:15

Hősök, királyok, szentek - Legismertebb történelmi festményeink a Nemzeti Galériában

Január 3-tól látható a Hősök, királyok, szentek című nagyszabású kiállítás, ami a magyar történelmi festészet javát tárja a közönség elé tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Nemzeti Galéria.

Magyar Hajnalka

A  kiállítás célja, hogy a Himnusz és a Szózat mindenki által ismert hívószavaira építve vonultassa föl a magyar művészet legkiválóbb történelmi festményeit, mint  például Munkácsy Mihály 15 méteres Honfoglalás című alkotása,  vagy Benczúr Gyula Hunyadi Mátyásról szóló képciklusának elkészült darabjai, amelyeket  a magyar közönségnek alig volt még alkalma eredetiben  megtekinteni.

A kiállítás első része az Általad nyert szép hazát... című tematikus egység a Honfoglalás és a középkor sorsdöntő eseményeit jeleníti meg. A folytatásban a nemzet történetének pozitív eseményei az Ész, erő és oly szent akarat... idézet köré gyűlnek, míg a történelmünk tragikusabb eseményeit bemutató szekciót az Ez a föld, melyen annyiszor apáid vére folyt... sorok jegyében endezték meg. A török háborúkat feldolgozó kiemelkedő alkotások között látható Székely Bertalan közel 4 méteres Zrínyi-kompozíciója, illetve olyan emblematikus főművek, mint a Dugovics Titusz önfeláldozása, az Egri nők, vagy a II. Lajos holttestének megtalálása.

 A kiállítás záró egységében az államisággal kapcsolatos történelmi dokumentumok kínálkoznak elénk. Megtekinthető lesz egyebek között a Himnusz és a Szózat eredeti kézirata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!