Kultúra

2011.12.04. 15:00

A Mélypontból az Onogurba: minőségi változások a zalai zenekarban

Új korszak köszönt december 9-én a black- és death-metal hatásokat mutató, ám stílusmeghatározása szerint leginkább nemzeti rockzenét játszó Onogur zenekarra. A zalai formáció e napon lép először új felállásában a közönség elé.

zaol.hu

A nagykanizsai gyökerekkel bíró Onogur együttest október végén hagyta el a gitáros Tomi és a basszusgitáros Józsi. A zenekar életében a szétválás nem okozott különösebb traumát, hiszen az együttes alapítója és vezetője, a gitáros-énekes Mosdósi Szilárd néhány nappal később már be is mutatta új társait.
- A korábbi tagokkal közös megegyezés alapján döntöttünk úgy, hogy elválnak útjaink - magyarázta a zenekarvezető. - Az Onogur eljutott arra a szintre, amikor már egyre több időt és energiát igényelt a tagoktól, ezt Tomi és Józsi nem tudták már felvállalni. Leültünk átbeszélni a lehetőségeket, s mindannyian arra jutottunk, a barátság megőrzése érdekében inkább hozzuk meg most ezt a döntést, mintsem később feszültségek gátolják a közös munkát. A két új tag belépése ugyanakkor minőségi változást is hozott, hiszen mind a gitáros Harmat Szilárd, mind a basszusgitáros Dominkó Krisztián tapasztalt zenész, akik a már feloszlott Mélypontban játszottak legutóbb. Szilárd emellett tagja volt annak az Art Of Butchery nevű együttesnek is, amely a death-metal technikásabb, progresszívebb ágát képviselte.

Az új felállású Onogur bemutatkozó koncertjére december 9-én kerül sor Kaposmérőn. A Cool Head Clan előzenekaraként játszhatnak, majd december 30-án Vácott léphetnek színpadra, utóbbi helyszínen a Székely Vér nevű csapat lesz a partnerük.
- Van még egy újdonság a zenekar háza táján, több hónapos várakozás után végre megjelent a régóta ígért Ab Absurdum című lemezünk - sorolta tovább Mosdósi Szilárd. - Ez egy olyan album, amely a 2010-ben azonos címmel kiadott demo felvételeit tartalmazza. Több kiadó is érdeklődést mutatott a dalok iránt, végül személyes ismeretség alapján az a Bunker Records jelentette meg, amely az elmúlt évek alatt sok hasonló kiadvánnyal foglalkozott már. A CD az eredeti demo-hoz képest egy ajándékot is tartalmaz azok számára, akik szeretnék fizikai hanghordozón is birtokukban tudni a dalainkat.

Az Onogur vezetője szerint egyre nehezebb a zenekarok helyzete, a közönség részéről egyre nagyobb az érdektelenség. Ezt akár a pénzhiány is okozhatja, de Mosdósi Szilárd szerint bizonyára vannak más okai is. Az alkotók számára viszont fontos lenne, hogy minél többen jelenjenek meg a koncerteken, hiszen a hangszerekbe, stúdiómunkálatokba befektetett költség csak akkor térül meg, ha valami minimális bevételhez jutnak az együttesek.
- Dolgozunk az új albumon, hat dalunk már teljesen elkészült - folytatta a gitárod-énekes. - A tagcserék új lendületet adtak, legkésőbb jövő ősszel újra stúdióba szeretnénk vonulni, hogy egy teljes nagylemeznyi anyagot vegyünk fel. Addig pedig szeretnénk minél többet koncertezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!