Kultúra

2011.11.22. 17:27

Napórát avattak a gimnáziumban

Tehetséggondozó konferenciát tartottak kedden a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban, ahol egy frissen elkészült napórát is felavattak ez alkalomból az épület déli oldalán.

Magyar Hajnalka

A konferencia azt volt hivatott számba venni, hol tart az iskola a tehetséggondozásban, mely tevékenységet nagyban segítette a TÁMOP pályázatán tavaly tavasszal elnyert közel 12 millió forint is. Az összeget szakkörök, foglalkozások tartására, továbbképzésre és eszközvásárlásra (számítógépek, projektorok) fordították.

– Mindemellett tehetségnapot szerveztünk, ahol szülők és régi zrínyisek tartottak érdekes előadásokat szakterületükről – avat a részletekbe Horváth Attila, az iskola igazgatója. – A pályázat megvalósítása során különös figyelmet kapott a természettudományok és az informatika népszerűsítése, a hagyományos szakkörök mellett fizikai, kémiai és robottechnikai bemutatókat is tartunk. Idén elnyertük az „Akkreditált kiváló tehetségpont” címet is. A mindennapi tehetséggondozás eredményeként az utolsó két évfolyam tanulóinak több mint fele mérette meg magát az OKTV fordulóin, s minden eddiginél többen, 17-en jutottak be a döntőbe.


A program részeként avatták fel a nemrégiben elkészült napórát. Az iskola homlokzatát díszítő két új szobor felállításakor merült fel az ötlet, hogy a déli fal csupasz vakolatdíszére is kerülhetne valami. Egy napóra mellett döntöttek, ha már oly nagy figyelmet szentel a természettudományoknak az intézmény. Az első emelet magasságában lévő, mintegy 10 négyzetméteres vakolatdísz Szényi Zoltán, a gimnázium nyugdíjas művésztanára munkája jóvoltából nyert értelmet. A napórát a csillagképek sora, egy honfoglalás kori motívum, valamint a szellemes és szó szerint értendő „Csak a derű óráit számolom” felirat díszíti.

– Az új időmérő jóvoltából a gyerekek megismerték a napórakészítés rejtelmeit – folytatja Horváth Attila. – Amúgy, ha hozzávetőleg pontos napórát akarunk, a művelet nagy precizitást és rengeteg számolást igényel. Például azt is figyelembe kell venni, hogy az adott felület hány fokban tér el a kelet-nyugati tengelytől. Az órákat jelző számokat sem egyforma távolságra kellett felfesteni, hiszen figyelembe kellett venni az árnyék járását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!